Politie pakt herrieschoppers jaarmarkt streng aan: “Geweld tegen agenten tolereren wij niet”

Vier herrieschoppers die betrokken waren bij de grootschalige vechtpartij op de jaarmarkt van Beersel, riskeren gebannen te worden uit een deel van de gemeente. Voorlopig houdt de burgemeester het op een formele waarschuwing.

Jelle Schepers

LEES OOK: Agente gewond na tussenkomst bij massale vechtpartij tijdens jaarmarkt

De massale vechtpartij anderhalve week geleden op de jaarmarkt van Beersel dreigt nog een serieus staartje te krijgen voor de vier ergste herrieschoppers. Die bewuste zaterdagavond liepen de gemoederen hoog op in de buurt van de Schoolstraat. Enkele door de politie gekende vechtersbazen, deelden er rake klappen uit. Een dame raakte zelfs ernstig gewond toen ze een fles op het hoofd kreeg.

Toen een politiepatrouille de zaak wilden uitklaren, liep de situatie nog verder uit de hand. Verschillende ploegen kwamen in bijstand, maar de vechtersbazen keerden zich tegen de politie. Ze uitten bedreigingen, gooiden met glas en sommigen probeerden zelf een vuurwapen van de politie af te nemen. Uiteindelijk konden de gangmakers, leden van dezelfde familie, worden overmeesterd. Een 24-jarige man uit Waterloo, een 50-jarige man uit Beersel en een 33-jarige man uit Sint-Jans-Molenbeek werden ter beschikking gesteld van het parket. Een vrouwelijke ruziestoker werd niet opgepakt.

Arbeidsongeschikt

Inmiddels heeft het parket de verdachten al correctioneel vervolgd voor weerspannigheid en opzettelijke slagen en verwondingen aan een agent in functie. Tijdens het hele gebeuren raakten immers twee inspecteurs gewond. Een vrouwelijk aspirant hoofdinspecteur is zelfs arbeidsongeschikt voor één maand.

De verdachten moeten op 29 november van dit jaar verschijnen voor de rechtbank, maar daarmee is de kous niet af voor het drietal. Zowel korpschef Mark Crispel als burgemeester Hugo Vandaele (CD&V) tillen zwaar aan het incident. “Dit dulden wij als politie niet. Geweld tegen de politie is onaanvaardbaar”, zo is de korpschef duidelijk. Burgemeester Vandaele geeft ook een duidelijk signaal. De vier verdachten krijgen een formele waarschuwing. “Deze waarschuwing houdt een verwittiging in”, klinkt het bij de politie. “Als zij zich op het grondgebied van Beersel nog misdragen, zullen zij een plaatsverbod opgelegd krijgen. Dit plaatsverbod zal door de politie worden opgevolgd.”

Geldboete

Sinds enkele jaren heeft een burgemeester de bevoegdheid om via het GAS-reglement een plaatsverbod op te leggen met als bedoeling om onrustzaaiers van bepaalde locaties weg te houden. Het plaatsverbod kan nooit gelden voor het volledige grondgebied van de gemeente en kan niet worden opgelegd voor de eigen woning, voor de omgeving waar de persoon werkt of school loopt. Indien de betrokkene het plaatsverbod niet naleeft, kan een administratieve geldboete volgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen