De Conservatieve kandidaat Susan Hall (links) is de belangrijkste uitdager van huidig Labour-burgemeester Sadiq Khan (rechts).

Sadiq Khan of Susan Hall, wie wordt burgemeester van Londen? "Spannend tot op het laatste moment"

In het Verenigd Koninkrijk worden vandaag de resultaten van de burgemeestersverkiezingen bekendgemaakt. Het is vooral uitkijken naar wie de nieuwe burgemeester van Londen wordt. De huidige Labour-burgemeester Sadiq Khan hoopt op een derde termijn, maar de strijd met zijn Conservatieve uitdager Susan Hall is spannender dan verwacht.

Twee dagen geleden waren er lokale verkiezingen in enkele gemeenten en regio's in Engeland en Wales. Miljoenen Britten brachten hun stem uit voor 11 burgemeesters en meer dan 2.600 gemeenteraadsleden. Er werden ook nog eens 37 politiecommissarissen gekozen.

Ook in de Britse hoofdstad Londen moest een nieuwe burgemeester gekozen worden. De huidige Labour-burgemeester Sadiq Khan is kandidaat voor een derde termijn. Zijn belangrijkste uitdager is de Conservatieve Susan Hall. Vandaag worden de stemmen voor het burgemeesterschap in Londen geteld, maar de race blijkt spannender dan gedacht.

"Onzekerheden en nervositeit gaandeweg toegenomen"

"Sadiq Khan lag lang ruim voor in de peilingen, Susan Hall leek niet zo'n goede campagne te hebben", zegt correspondente Lia van Bekhoven. "Maar gaandeweg zijn de onzekerheden en de nervositeit bij Labour toegenomen. De kandidaten zijn in de peilingen veel dichter naar elkaar geschoven dan op voorhand gedacht."

De nervositeit werd nog wat groter gisterenavond toen de opkomstcijfers bekendgemaakt werden. In het Verenigd Koninkrijk zijn mensen niet verplicht om te gaan stemmen. De opkomst voor de burgemeestersverkiezingen in Londen bedroeg 40,5 procent, 1,5 procent minder dan in 2021. "De opkomst was laag, en dat speelt traditioneel in het voordeel van de Conservatieven", zegt Van Bekhoven.

Als Susan Hall zou winnen, zou dat de grootste verrassing van deze verkiezing zijn.

Ā 

Correspondente Lia van Bekhoven

"Als Hall zou winnen, zou dat de grootste verrassing van deze verkiezing zijn. Maar zowel Labour als de Conservatieve partij denkt niet dat dat zal gebeuren", gaat het verder. Ook analisten verwachten niet dat Hall het zal halen, het zou heel erg buiten de lijn van de publieke en private peilingen liggen.

"Maar niks is zeker tot de laatste stem geteld is, het blijft tot op het laatste moment spannend."

De stemmen voor de burgemeestersverkiezing in Londen worden met de hand geteld.
Foto: Getty Imagesf

Wat heeft het stemgedrag van de Londenaars beĆÆnvloed?

Van Bekhoven ziet twee zaken die een rol kunnen hebben gespeeld bij het stemgedrag van de Londenaars.

"Voor het eerst was het verplicht om een officieel identiteitsbewijs voor te leggen als je wilde stemmen voor de lokale verkiezingen. In het Verenigd Koninkrijk ben je niet verplicht om een identiteitsbewijs op zak te hebben, vroeger kon je zomaar binnenlopen om te gaan stemmen. Veel jongeren die doorgaans op Labour zouden stemmen, kunnen zich geen paspoort of rijbewijs veroorloven."

De voormalige Britse premier Boris Johnson werd nog uit het stemlokaal weggestuurd omdat hij geen geldig identiteitsbewijs kon voorleggen. Hij had de wet zelf twee jaar geleden ingevoerd. Uiteindelijk kon hij later zijn stem wel nog uitbrengen.

En dan is er nog het milieubeleid van burgemeester Sadiq Khan. "Khan heeft de groene zones steeds verder uitgebreid, van de binnenstad van Londen naar de buitenwijken. En daar wonen meer Conservatieve kiezers. De meeste van hen zijn geen voorstander van die milieuzones."

Wanneer kennen we het resultaat?

De stembiljetten voor het burgemeesterschap van Londen worden voor het eerst met de hand geteld. Resultaten worden volgens de BBC pas ten vroegste om 18 uur Belgische tijd verwacht. Het kan nog (veel) later worden als de resultaten erg dicht bij elkaar liggen.

Algemeen lijken de lokale verkiezingen in het nadeel te zijn van de Conservatieven, die momenteel in de regering zitten. En dat is een slecht vooruitzicht voor de Conservatieve premier Rishi Sunak. Later dit jaar of ten laatste in januari 2025 zijn er parlementsverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk.

Meest gelezen