woensdag 24 januari 2018 - Halen
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Het bedrijf kreeg een pv omdat er geen afgesloten ruimte is om kadavers te bewaren die nog opgehaald moeten worden. hbvl

Varkensbedrijf betreurt beelden van dode dieren

HALEN

Het varkensbedrijf aan de Struikstraat in Loksbergen neemt maatregelen om te voorkomen dat er nog dode dieren zichtbaar langs de weg worden aangetroffen. Dat zegt de bedrijfsleiding in een reactie op de beelden die vorige week werden gemaakt van dode varkens duidelijk zichtbaar in een vat aan de poort van het bedrijf.

De BVBA Top Halen met adres in Bree maakt deel uit van de Nederlandse groep Corporate Livestock Production. Afgevaardigd bestuurder daarvan is Ad Kemps: “We betreuren heel erg wat er is gebeurd. Onze medewerker in Halen heeft meteen laten weten dat het hem spijt en dat het niet meer zal gebeuren. Maandag is de milieu-inspectie op het bedrijf geweest, maar ik was daarbij zelf niet aanwezig. Wij hebben al heel wat maatregelen genomen en doen er alles aan om volgens het boekje te werken.” De milieu-inspectie gaf het bedrijf maandag een pv, omdat het niet beschikt over een afgesloten ruimte voor de bewaring van dode dieren in afwachting van de ophaling voor transport naar het vilbeluik.

Geen uitbreiding

Het bedrijf heeft aan de Struikstraat een vergunning voor het houden van 3.000 varkens. In het voorjaar van 2017 diende de firma een aanvraag in om de vestiging in Halen aan te passen voor de huisvesting van 6.543 dieren, waarvan drie beren, 3.315 zeugen en 3.225 andere varkens. Tegen de aanvraag kwam massaal protest. In totaal tekenden 1.700 mensen bezwaar aan. Buurgemeente Kortenaken in Vlaams-Brabant sloot zich daarbij aan. Het schepencollege van Halen verleende een negatief advies. Het gaat om een klasse I-bedrijf, waarvoor de bestendige deputatie van Limburg bevoegd is. De deputatie weigerde de vergunning. Het bedrijf ging daartegen niet in beroep. (lw)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws