Direct naar artikelinhoud
Politiek

Komt het afvalplan dan toch op de agenda van de Vlaamse superministerraad?

Vlaams viceminister-president Liesbeth Homans (N-VA).Beeld BELGA

Net als coalitiepartner Open Vld vindt ook N-VA dat het afvalplan van minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) morgen wél moet besproken worden op de 'superministerraad' van de Vlaamse regering. 

Het ziet ernaar uit dat de Vlaamse regering vrijdag geen beslissing neemt over de invoering van statiegeld op blikjes en plastic flessen. Het afvalplan van minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V), waarvan het statiegeld op blikjes en petflessen een onderdeel is, staat niet op de agenda van de laatste ministerraad van de regering voor het zomerreces. Het dossier zou 'niet rijp' zijn om te beslissen, klinkt het bij CD&V.

Coalitiepartners Open Vld en N-VA betreuren dat het dossier niet op de agenda staat. Gisteren liet Open Vld-viceminister-president Bart Tommelein al verstaan dat het dossier volgens hem wél op de ministerraad zou moeten staan. Zijn N-VA-collega Liesbeth Homans deelt die mening. "Dit moet mee besproken worden met al de rest", zo zei Homans in De ochtend op Radio 1.

Kinderarmoede

Homans blikte in het radio-interview ook terug op een aantal van haar andere bevoegdheden zoals Armoedebestrijding en Binnenlandse Aangelegenheden. Zo kwam de viceminister-president ook nog even terug op de hetze die vorige maand ontstond rond haar uitspraken over de gestegen kinderarmoede. Toen bleek dat de kinderarmoede in Vlaanderen een piek bereikt had, wees de minister de instroom van vluchtelingen aan als een van de verklaringen daarvoor. "De impact van de toename van het aantal vluchtelingen op het (kinder)armoedecijfer is een realiteit", klonk het.

Homans kreeg bakken kritiek voor haar uitspraak, aangezien het rapport van Kind en Gezin over die piek in de kinderarmoede geen gewag maakte van die link. Gevraagd naar bewijs voor haar uitspraak, verwees de minister naar een persbericht van Kind en Gezin van het jaar ervoor waar die link wel gelegd werd. Cijfers kon de minister niet voorleggen. Uit het veld klonk het dat die link niet zo eenduidig is als Homans hem maakte. "Er zullen ongetwijfeld zulke mensen in de cijfers van Kind en Gezin vervat zitten, maar zolang je geen absolute aantallen kent, kun je daarover geen uitspraken doen en voer je een kwalijke vorm van beleid", zei armoedespecialist Wim Van Lancker (KU Leuven) die de kat de bel aanbond. Coalitiepartners CD&V en Open Vld bleven pal achter de minister staan tijdens de hetze, die daardoor overwaaide.

Gevraagd naar de gestegen kinderarmoede, komt Homans nog eens terug op de zaak. "We willen met de voltallige Vlaamse regering de kinderarmoede blijven bestrijden, maar dat is natuurlijk geen gemakkelijke klus", zei ze. "En als ik dan durf de link te leggen tussen de massale instroom van vluchtelingen in Vlaanderen en de impact op de cijfers voor armoede, is het kot te klein. Ik kan alleen maar vaststellen dat Belfius dat twee weken na mijn actualiteitsdebat in het Vlaams Parlement ook heeft gedaan en toen niemand een kik gaf."

Twitter bericht wordt geladen...

De N-VA'ster klaagde dat een tijdje geleden ook al aan op Twitter. Ze verwijst naar een slide van Belfius waar de evolutie van het aantal steuntrekkenden wordt afgebeeld.

Provincies afschaffen

Ook over de afslanking van de provincies sprak Homans klare taal. Die afslanking zorgt voor een forse vermindering van het aantal mandaten. "Heel veel mensen praten over het verminderen van politieke mandaten, maar ik heb het gedaan", aldus Homans.

De N-VA-minister erkent wel dat ze de provincies liever volledig had afgeschaft, maar dat de afslanking paste in de gemaakte afspraken van het regeerakkoord. Maar dat verandert niets aan het standpunt van haar partij. "Als de N-VA in 2019 opnieuw mee aan tafel zit, zal de volledige afschaffing van de provincies in het regeerakkoord moeten komen", klinkt het.