Direct naar artikelinhoud
Wielrennen

Toptalent Remco Evenepoel (18) vanaf 1 januari 2019 profrenner bij Quick-Step Floors, dat Team Sky de loef afsteekt

Toptalent Remco Evenepoel (18) vanaf 1 januari 2019 profrenner bij Quick-Step Floors, dat Team Sky de loef afsteekt
Beeld rv

Remco Evenepoel (18) wordt vanaf 1 januari 2019 profrenner bij Quick-Step Floors. De kersverse Europees kampioen bij de junioren in het tijdrijden én op de weg zou normaliter bij Axeon Hagens Berman, het beloftenteam van Axel Merckx, aan de slag zijn gegaan.

Omdat ook Team Sky en Mitchelton-Scott op de loer lagen – er was sprake van astronomische bedragen om het toptalent in te lijven – drukte Patrick Lefevere door. Hij haalde Evenepoel binnen, om hem vanaf het nieuwe jaar binnen zijn profteam uit te spelen. 

De jonge renner tekent bij de Belgische WorldTour-formatie een contract voor twee seizoenen, met een optie op twee bijkomende jaren.

Tien minuten

Evenepoel maakte vorige zondag grote indruk op het EK voor junioren in het Tsjechische Zlin. Nadat hij eerder goud veroverde in het tijdrijden, pakte hij in de wegrit uit met een lange solo: na 1 kilometer reed Evenepoel weg van het peloton om uiteindelijk met een voorsprong van zo’n 10 minuten te eindigen. Goed voor een tweede gouden plak. "Bijna 10 minuten voorsprong. Dat is echt zot", reageerde hij toen. "Eerlijk gezegd heb ik er niet meteen een verklaring voor. Ik probeer altijd tot het uiterste te gaan en ik ben de beste op dit moment. Maar ik moet de voeten op de grond houden."

Remco Evenepoel in de Tour, met Philippe Gilbert en Patrick Lefevere.Beeld rv

Frappant: Evenepoel begon zijn sportieve carrière als voetballer. Op 5-jarige leeftijd sloot hij zich aan bij Anderlecht. Van zijn elfde tot zijn veertiende speelde hij drie seizoenen voor het Nederlandse PSV, waarna hij opnieuw de overstap maakte naar Anderlecht.

"Sky kwam met een enorm gek aanbod op de proppen, maar daarop heeft Quick-Step dan meteen gereageerd", verklaarde Evenepoel aan de tafel van Karl Vannieuwkerke in Vive le Vélo. "Die ploeg voelt aan als een familie. Ik ben deze winter met hen op stage geweest in Calpe. Met die renners heb ik dus al contact gehad. Zij namen mij meteen op in de groep. Het is van die familie dat ik deel wil uitmaken. Ik wil zelf een ronderenner worden. Het is een droom om de drie grote ronden te rijden. We gaan dus werken aan mijn klim- en tijdritcapaciteiten. Daar ben ik al goed in, zo blijkt ook uit testen. Ik beschik over een enorm recuperatievermogen. De weg is nog lang, maar ik ben klaar om er hard voor te werken."

Remco Evenepoel (midden) na zijn Europese titel op de weg in het Tsjechische Zlin.Beeld Cycling Photography