© RR

Kostprijs rusthuizen nooit zo hoog: driekwart kan verblijf niet meer betalen

Driekwart van de rusthuisinwoners kunnen met hun pensioen de factuur van hun verblijf niet betalen. “En het zal niet verbeteren.”

gom

1.665 euro. Zoveel betaalt de Vlaming gemiddeld per maand voor een rusthuis, extraatjes zoals pedicure inbegrepen. Twee jaar geleden lag dat bedrag nog 70 euro lager. Dat blijkt uit de rusthuisbarometer van Socialistische Mutualiteiten, waarbij de organisatie drieduizend facturen met elkaar vergeleek, en met de resultaten van eerder onderzoek uit 2014. “De stijging viel helaas te verwachten”, zegt Katrien Vervoort, medewerker van het ziekenfonds. “En het zal niet echt verbeteren de komende jaren.” Voor de Socialistische Mutualiteiten is dat slecht nieuws voor zeker driekwart van de bewoners die nu al met hun pensioen niet toekomen.

De grootste toename zit in de dagprijs, het vaste bedrag dat een inwoner moet betalen voor zijn verblijf. Die komt doorgaans neer op 1.559 euro per maand, tegenover 1.488 in 2014, en wordt bepaald door het type kamer, de personeelsbezetting en het comfort. De extra supplementen komen neer op ongeveer 100 euro, waarvan een groot deel gereserveerd voor medicijnen.

Thuiszorg

Inge Vervotte, voorzitter van Emmaüs, een zorgnetwerk met een viertal woon- en zorghuizen, wijt de stijgende factuur aan een onderfinanciering van de sector. En dat komt door een shift in de zorg, zegt ze. “Meer dan vroeger zet de overheid in op thuiszorg. Hoe langer mensen in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven, hoe beter. Maar als het finaal niet meer lukt, wordt een verhuis naar een rusthuis onvermijdelijk. Met als gevolg: de bewoners komen op latere leeftijd binnen, met een zwaardere hulpvraag.” Maar meer zorgen betekent natuurlijk ook meer inspanningen van het personeel en zorguren per patiënt, en dus meer middelen en geld om dat op te vangen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER