© LD

“Iedereen zegt hetzelfde: een kernuitstap kan, moet en moet nu”

Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) heeft gisteren haar batterij studies over de kernuitstap uitgedeeld aan de parlementsleden. Ze moest van premier Michel, nog wel haar partijgenoot. Woensdag had Marghem al in La Libre een paar conclusies uit het rapport gegeven. De kernuitstap zou de gezinnen maar 15 euro per jaar kosten, 18 euro met btw erbij. Maar de parlementsleden zelf kregen de studie niet te zien. Toch niet op de dag dat Marghem in de krant stond. Zelfs leden van de meerderheid waren daar zeer ongelukkig over. Toen de parlementsleden daar gisteren in het halfrond opnieuw over begonnen, gaf premier Michel hen verrassend genoeg gelijk. Marghem moest de studie uitdelen. Aan iedereen. Je zou verwachten dat dit meteen voor een storm aan conclusies en reacties zou zorgen. Maar nee, het is ook de zoveelste studie die zegt wat alle andere zeggen: ja, een kernuitstap kan en ja, het zal geld kosten. Bovendien is deze studie voorzien van zoveel tabellen en scenario’s dat zelfs politieke experten er niet meteen uit wijs geraakten.

Liliana Casagrande

Normaal gezien zou je verwachten dat er toch een paar binnen de minuut opstaan om schande te spreken. Maar deze keer bleef iedereen rustig. Waarom Marghem zich dan ook zoveel zorgen maakte, is onduidelijk. De studie is er gekomen omdat N-VA allerlei vragen had over prijzen en berekeningen. Die zijn er nu, in alle geuren en kleuren. Want niet alleen professor Albrecht, ook het Planbureau en een consultancybureau zijn aan het rekenen gegaan. Daarvoor hadden we al een zeer dik boek van Elia, de studie van EnergyVille, de update van de studie van EnergyVille… Iedereen zegt hetzelfde: het kan, het moet en het moet nu. Al gaat het studeren alsmaar sneller. De Elia-studie was 150 pagina’s. Albrecht doet het in 30 pagina’s. Als je de tabellen er uithaalt, dan komt hij zelfs met de helft toe.

Die gasgestookte centrales als overgang naar een wereld die helemaal op hernieuwbare energie draait, zijn uiteraard ook niet proper. Maar blijkbaar geven al die studies aan dat dit een noodzakelijk kwaad is. Die centrales gaan we trouwens moeten subsidiëren, want anders zijn ze niet rendabel. Ook daar hebben we hopelijk uit de fouten van het verleden geleerd. We hebben al te veel betaald voor de oude zonnepanelen van de buren en we waren bijna miljarden aan het opstoken in Langerlo. Die fout mogen we dus niet opnieuw maken. Die 15 euro per gezin per jaar waar Marghem het over had, zou wel eens de prijs kunnen zijn van de subsidies voor de gasgestookte centrales. Alleen zeggen experten uit het werkveld dat die berekeningen uitgaan van foute veronderstellingen. Waar hebben we dat nog gehoord?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer