Kleine revolutie voor hogescholen

© Hollandse Hoogte / Kees van de Veen

Klimatisatie, hernieuw­bare-energietechnieken en mogelijk een opleiding internet of things. De hogescholen werken aan een specifiek aanbod, gericht op de arbeidsmarkt.

Stijn Cools

Vanaf 1 september 2019 bieden hogescholen niet meer alleen bacheloropleidingen aan. Vanaf die dag maken de graduaatsopleidingen ook deel uit van het aanbod. Daar stemt het Vlaams Parlement normaal gezien vandaag mee in. Vlaams minister van Onderwijs Hilde ­Crevits (CD&V) noemt het zelf een ‘derde toegangspoort naar het hoger onderwijs’ die opengaat.

Dat betekent een kleine revolutie voor de hogescholen. Zij nemen de opleidingen die nu 90 tot 120 studiepunten bedragen – het equivalent van anderhalf tot twee jaar studeren – over van de Centra voor Volwassenenonderwijs (CVO’s). Alleen verpleegkunde blijft buiten de oefening. Bachelor- en graduaatstudenten zullen dus naast elkaar les volgen. Dat zou zowel via avond- als dag­onderwijs mogelijk zijn.

Werkplekleren

Die overdracht zit er al enkele jaren aan te komen, maar de afgelopen maanden zijn de hogescholen een versnelling hoger geschakeld. Zo tekenen ze nu volop het opleidingsaanbod uit. Dat zal geen kopie worden van de graduaatsopleidingen die de CVO’s nu aanbieden, maar veel meer inspelen op de eigentijdse vragen van de arbeidsmarkt.

Zo belooft boekhouden een doorstart te krijgen als accounting administration, staan specialisaties als klimatisatie, elektromechanische systemen en hernieuwbare-energietechnieken op de planning en is zelfs een opleiding over het internet of things een denkpiste.De komende maanden moet er meer duidelijkheid over komen. ‘Er ontstaat een nieuw speelveld, met sterke opleidingen waar het werkveld echt op aandringt’, zegt Walter Roossens. Hij leidt voor de Odisee Hogeschool de integratie.

In gesprekken met diverse hogescholen komt die link met het werkveld zeer nadrukkelijk naar voren als groot pluspunt. Roossens: ‘Minstens een derde van de opleiding bestaat uit werkplekleren. Dat maakt dat we andere profielen dan onze huidige studenten zullen aantrekken: mensen die graag zeer praktijkgericht willen leren en hands-on zijn.’

Studentenrestaurant

Op dit moment zijn er ongeveer 14.000 cursisten ingeschreven in de opleidingen van het volwassenenonderwijs die een graduaatsdiploma opleveren. Dat aantal zou na 2019 kunnen stijgen, gezien het ‘ongerealiseerd potentieel’, zoals Crevits het omschrijft.

Daarmee verwijst ze onder meer naar 18-jarigen uit het bso of tso die zich nog verder willen bekwamen, bachelorstudenten die afhaken zonder diploma maar ook werknemers die zich willen bijscholen. ‘Dit diploma biedt hen meer kansen op de arbeidsmarkt.’

De AP Hogeschool in Antwerpen moet een nieuw gebouw wegzetten om de naar schatting vierduizend nieuwe studenten te huisvesten. Dat vertelt algemeen beheerder Erwin Samson. Op Thomas More (+ 1.500 studenten) zijn ze ‘op alle fronten’ aan de slag, zegt communicatiedirecteur Martine Taeymans.

‘Onze studentenvoorzieningen die nu beschikbaar zijn voor de bachelorstudenten, zullen ook opengesteld worden voor de studenten in een graduaatsopleiding, zoals het studentenrestaurant. In onze communicatie zullen we deze opleidingen ook aanprijzen als een volwaardig alternatief, naast onze bacheloropleidingen.’