© © VRT

Luc Appermont zingt ‘Limburg allein’: “Als mijn dementerende vader dit hoorde, was er contact”

Bilzen -

Limburg allein van Jo Erens. Van Luc Appermont zou het gerust het volkslied van Limburg mogen zijn. Maar het doet hem ook aan zijn overleden vader denken die leed aan dementie. “Als ik dit voor hem zong, reageerde hij. Dan was er precies contact”, vertelt hij aan Bent Van Looy in Zingen is goud.

Nele Coune

Luc Appermont was dinsdagavond de tweede gast van het tweede seizoen van Zingen is goud op VRT Canvas. Bent Van Looy ontving de Bilzense presentator in zijn atelier om een zelfgekozen liedje te komen zingen. “Of toch een poging tot zingen”, lachte Luc. De keuze viel op Limburg allein van Jo Erens, een onbekend nummer voor Van Looy. “Jo Erens was een van de eerste troubadours. Hij komt uit Nederlands-Limburg. Wat die man gemaakt heeft, staat voor mij op hetzelfde niveau als de nummers van Jacques Brel. Ik heb het ooit foutief het officiële volkslied van Limburg genoemd. Maar voor mij is het dat wel.”

Dementie

Maar het nummer heeft nog een diepere betekenis voor Appermont. “Mijn beide ouders hebben dementie gehad”, vertelt hij, terwijl hij het duidelijk lastig krijgt. “Het was heel moeilijk om contact te hebben met mijn vader als wij babbelden, iets lieten zien of vertelden. Maar dan zong ik dat liedje, en dan zag ik dat er reactie was. Hij reageerde op dit nummer. Dat vond ik heel merkwaardig, want hij is zelf nooit muzikaal geweest. Maar toch kwam er een herkenning. Zijn ogen gingen open en er was een contact.”

Luc zijn vader kreeg op 80-jarige leeftijd dementie. “We hebben nooit echt een gesprek gehad”, vertelt hij aan Bent over het contact tussen vader en zoon. “Het is pas nadat hij zag dat ik het niet slecht deed in mijn vak, dat hij bijdraaide. Daarna werden mijn ouders eigenlijk mijn grootste fans. In het begin was dat een wereld die die mensen niet kenden.” De Bilzenaar neemt zijn vader niet kwalijk dat het contact stroef verliep. “Dat heeft echt te maken met zijn opvoeding. Mijn vader komt zelf uit een gezin van elf kinderen. Ik kan mij voorstellen dat daar weinig ruimte was voor persoonlijke gesprekken. Hij had het ook wel moeilijk dat Bart in mijn leven kwam, maar dat heeft hij op den duur toch aanvaard.”

“Ik vind dat het dringend het officiële volkslied moet worden”, besluit Bent Van Looy nadat hij Luc Appermont begeleidde op ukelele.

De aflevering van ‘Zingen is goud’ is te herbekijken via VRT MAX
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer