Paul Van Coillie van het Mechelse bedrijf Arco. “We hebben een miljoen euro geleend van particulieren tegen een jaarlijkse rente van 7 tot 11% bruto.” © Joren De Weerdt

Leen uw geld aan bedrijven en maak 5% winst

Het bedrag dat particulieren in België aan bedrijven hebben geleend, is dit jaar verdubbeld van vijf miljoen naar ruim tien miljoen euro. Dat levert hen een nettorente van ruim 5% per jaar op.

christof willocx

In een traditionele wereld gaan bedrijven die geld nodig hebben naar een bank. “Maar banken zijn de laatste tijd niet meer zo happig om de groei van bedrijven te financieren”, zegt Paul Van Coillie, directeur van het Mechelse bedrijf Arco, dat een platform verkoopt waarmee bedrijven hun facturen en andere documenten sneller kunnen verwerken.

“We hebben bijvoorbeeld vaak geld nodig omdat klanten ons pas na twee à drie maanden betalen. Om die periode te overbruggen, hebben we in het laatste anderhalf jaar in drie keer 1 miljoen euro opgehaald bij particulieren.”

“We gaven de particulieren telkens een rentevoet van 7 tot 11% bruto (zo’n 5 tot 8% netto, omdat de particulier 30% roerende voorheffing aan de staat moet betalen, red.). Dat zijn hoge rentevoeten. Maar als wij boetes moeten betalen omdat we achterstaan met onze betalingen aan de btw en de sociale zekerheidskas, dan zijn we veel meer geld kwijt”, zegt Paul Van Coillie.

Het principe waarbij particulieren zoals u en ik geld lenen aan een bedrijf, wordt ‘crowdlending’ genoemd. Het is een spe­ciale en nog minder bekende vorm van ‘crowdfunding’.

België blijft achter

“Stilaan is ‘crowdlending’ aan het doorbreken”, zegt Nicolas Verdbois, woordvoerder van Look & Fin, het bureau dat bijna alle crowdlendingprojecten in België begeleidt. “Vorig jaar leenden bedrijven in België vijf miljoen euro van particulieren. Dit jaar klokken we af op 10,9 miljoen euro. Maar we hebben nog een lange weg te gaan. In Nederland lenen bedrijven elk jaar meer dan 100 miljoen euro van particulieren.”

Een gemiddelde particulier in België verdient een nettorente van 5% per jaar aan crowdlending. Maar het is ook risicovol. Als het bedrijf zijn schulden niet kan betalen, bent u uw geld kwijt.

“Tot hiertoe werd wel 99,4% van de geleende bedragen en rentes netjes betaald”, zegt Verdbois. “Wij screenen een bedrijf voor het geld van particulieren mag lenen. We controleren bijvoorbeeld de balans en de kwaliteit van het management. Hoe beter het bedrijf scoort, hoe lager het risico en hoe lager de rente die het bedrijf aan particulieren moet betalen.”

Vanaf 500 euro

Verdbois benadrukt dat crowdlending voor een breed publiek is bedoeld. “Het kan al vanaf 500 euro, zelfs vanaf 100 euro voor een eerste belegging. De gemiddelde particulier belegt 2.400 euro in een bedrijf.”

De particulier moet niets betalen aan Look & Fin. Een bedrijf dat geld wil lenen, moet wel 2.000 euro dossierkosten en 4% van de opgehaalde sommen aan Look & Fin afstaan.