© BELGA

Federale regering onderzoekt of ze zich burgerlijke partij kan stellen na schandaal N-VA-raadslid

De federale regering onderzoekt of ze zich burgerlijke partij kan stellen in het gerechtelijk onderzoek naar mogelijke fraude met humanitaire visa. Dat zei premier Charles Michel na afloop van het Kernkabinet.

LEES OOK. Schandaal N-VA-raadslid in Mechelen legt pijnpunt bloot: schijn van willekeur rond humanitaire visa

De belangrijkste ministers van de federale regering kwamen woensdag samen naar aanleiding van de brexitperikelen, maar ze hadden het ook over het gerechtelijk onderzoek naar mogelijke fraude met humanitaire visa. Alles draait rond het Mechelse N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam, die oosterse christenen aan zo’n visum zou hebben geholpen in ruil voor geld. Hij werd dinsdag opgepakt voor verhoor.

Premier Michel spreekt van “zeer ernstige en choquerende feiten”, als ze bewezen zouden worden. De regering heeft alvast een advocaat in de arm genomen, die moet onderzoeken of de regering zich burgerlijke partij kan stellen in de zaak. De regering zal in elk geval haar volledige medewerking verlenen aan het onderzoek, benadrukte Michel.

De federale ploeg wil ook een administratief onderzoek naar hoe de humanitaire visa zijn afgeleverd, zei de premier. Het gaat dan vooral over de manier waarop de individuele dossiers zijn beoordeeld, en welke criteria daarvoor in acht zijn genomen, door de verschillende diensten.

“Er moet duidelijkheid komen over deze zaak. We hebben er alle vertrouwen in dat justitie haar werk zal doen”, zei Michel nog.

CD&V-vicepremier Kris Peeters zei voor aanvang van het kernkabinet al dat het systeem van tussenpersonen bij de aflevering van humanitaire visa herbekeken moet worden. Zijn Open Vld-collega Alexander De Croo twijfelt er zelfs aan of het systeem legaal is, zei hij.

Kucam werkte als een soort tussenpersoon voor het kabinet van Theo Francken, toenmalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie voor N-VA. Het parket heeft voorlopig geen aanwijzingen dat hij of een van de kabinetsmedewerkers betrokken zou zijn bij de affaire.

LEES OOK. Mechels N-VA-gemeenteraadslid verdacht van mensensmokkel, Francken voelt zich “misbruikt”

“Nood aan wettelijk kader”

Er is nood aan een wettelijk kader en duidelijke criteria voor de toekenning van een humanitair visum. Het gebrek daaraan zet de deur open voor misbruik. Dat stelt Orbit vzw woensdag in een mededeling. De organisatie roept het parlement op om werk te maken van een nieuwe aanpak.

Orbit vzw benadrukt dat het uitreiken van humanitaire visa een goede zaak is en dat de overheid daarmee haar verantwoordelijkheid opneemt, maar de organisatie hekelt wel de manier waarop dat gebeurt. “Het is onverantwoord om de toegang tot dit visum afhankelijk te maken van willekeur en ongecontroleerde tussenpersonen”, klinkt het. “Het kan ook niet dat ‘de politieke wind’ kan bepalen welke doelgroepen in nood al dan niet vlotte toegang krijgen tot het systeem.”

Dat er geen duidelijke criteria zijn voor de toekenning van het visum en over de tussenpersonen die erbij betrokken zijn, maakt misbruik mogelijk, aldus de organisatie. Orbit wil dat het parlement in deze en volgende legislatuur werk maakt van een nieuwe aanpak. Daarbij zouden ook verschillende organisaties en instellingen met ervaring en voorstellen betrokken moeten worden. “Mensen opvangen en beschermen door humanitaire visa vereist georganiseerde solidariteit en geen amateuristische à la carte-aanpak”, luidt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER