© zb

LiraKebabs verkopen als zoete broodjes bij Ali Baba: “Telefoon stond roodgloeiend”

Om de vallende Turkse munt een boost te geven, lanceerde kebabzaak Ali Baba in Beringen vorige week de ‘LiraKebab’. Klanten konden hun kebab in lira betalen in plaats van in euro. “De telefoon heeft deze week roodgloeiend gestaan. Heel wat mensen wilden hun steun aan Turkije betuigen via deze actie”, aldus zaakvoerder Osman Hamarat.

Zahra BOUFKER

Het nieuws van de steunactie bij Ali Baba in Beringen verspreidde zich als een lopend vuurtje. Zaakvoerder Osman Hamarat is zeer tevreden. “De steunactie is een succes”, zegt hij. “We hebben de voorbije week zeker meer dan zestig klanten gehad die wilden betalen in Turkse lira als symbolische steun aan Turkije. Onze telefoon heeft niet stilgestaan. Het nieuws verspreidde zich via sociale media en we kregen zelfs berichten van mensen die ook wilden meedoen maar nog in Turkije op vakantie waren of nog op de terugweg waren.”

“We wisten dat mensen met Turkse roots trots zijn op hun vaderland, maar dat we op zo’n korte tijd zoveel klanten over de vloer zouden krijgen, hadden we niet verwacht”, gaat Hamarat verder. “De klanten kwamen van overal uit Limburg en zelfs buiten de provinciegrenzen. We merken dat de mensen die hier een LiraKebab komen eten, spontaan een dialoog aangaan met ons. Je voelt de warmte en de eensgezindheid tussen de mensen en dat doet goed. We kunnen nu al spreken van een succesvolle steunactie. Ook al is dit pas het begin. Eén ding is zeker: we laten Turkije niet in de steek”, aldus Hamarat.

Toekomstperspectieven

Mijnwerkerszoon Tuncer Acer, geboren en opgegroeid in Beringen maar sinds lange tijd woonachtig in Antwerpen, kwam zondag voor de steunactie speciaal eten bij Ali Baba. Zijn vrouw Sahinir Acer en twee kinderen Berk (10) en Beyza (14) waren erbij. “We vinden dit een zeer goed initiatief”, vertelt Tuncer Acer. “Er is geen crisis in Turkije. Integendeel! Ze hebben de Turkse lira in waarde doen dalen omdat ze willen dat er een crisis ontstaat. Turkije is een mooi land met veel toekomstperspectieven waarin wij geloven. Daarom zijn wij met ons gezin naar Beringen afgezakt”, aldus Acer. Dochter Beyza (14) houdt van Turkije: “Turkije is een heel mooi land. Ik vind het fijn dat we hier in lira kunnen betalen.”

© zb

Buitenlandse leveranciers

Ook zaakvoerder Fathi Köksal van keukengroothandel Hildas in Heusden-Zolder heeft een soortgelijke steunactie opgezet. “Wij leveren keukenmateriaal en producten voor kebabzaken over heel België. Wij bieden onze klanten aan om voortaan ook in Turkse lira te betalen. Het is zeker geen verplichting omdat het praktisch niet altijd haalbaar is, maar we laten hen de keuze. Hiermee geven we gevolg aan de oproep van president Erdogan”, legt Köksal uit. “Amerikaanse dollars aanvaarden wij niet meer. We hebben onze buitenlandse leveranciers aangeschreven dat we niet meer zullen betalen in dollars. En als dat niet kan, veranderen we van leverancier. Tot nu toe hebben we alleen maar positieve en begripvolle reacties ontvangen. Ook van Vlamingen die Turkije steunen. We willen hier vooral mee aantonen dat we lijnrecht achter ons land Turkije staan”, besluit Köksal.