Direct naar artikelinhoud

In 2020 kost delven van bitcoins evenveel elektriciteit als de wereld nu gebruikt - klopt dit wel?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Deze week: in 2020 kost het delven van bitcoins evenveel elektriciteit als de wereld nu gebruikt.

De digitale munt bitcoin wordt gedolven door computers cryptografische puzzels te laten oplossen. Dat vreet energie.Beeld anp

Van wie komt die claim?

Media als Russia Today en technologie-nieuwssite Wired meldden dat de bitcoinindustrie begin 2020 mogelijk evenveel elektriciteit verbruikt als de hele wereld nu. De bron is de Britse energievergelijkingssite Power Compare.

Klopt het?

De digitale munt bitcoin wordt gedolven door computers cryptografische puzzels te laten oplossen. Dat vreet energie en dat wordt erger: het systeem is zo ontworpen dat de puzzels ingewikkelder worden als de munt in waarde stijgt. En stijgen doet hij. Wie een jaar geleden duizend euro stak in bitcoins is nu zo'n zeventienduizend euro rijker. Al is de koers grillig.

Financieel expert Alex de Vries, van website Digiconomist, becijferde het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van de cryptomuntjagers begin december op dertig terawattuur - ongeveer een kwart van het verbruik in Nederland en 0,14 procent van de wereldconsumptie. Het is een ruwe schatting, gebaseerd op de beloning voor het delven en kilowattuurprijs.

Volgens De Vries nam de energieconsumptie afgelopen maand met ongeveer een derde toe. 'Power Compare trok dat getal door en komt zo tot de voorspelling voor 2020. Het elektriciteitsverbruik is gekoppeld aan de koers. Het is idioot om te veronderstellen dat die de komende twee jaar even hard blijft stijgen. Bovendien zijn er nu al tekorten aan computer hardware.'

ING-econoom en bitcoinexpert Teunis Brosens sluit niet uit dat nieuwe kolencentrales verrijzen als gevolg van de hausse. 'Maar je kunt de elektriciteitsproductie van de wereld natuurlijk niet in twee jaar tijd verdubbelen.'

Laten we een rekensommetje maken. Om de voorspelling waar te maken, moet het verbruik van de cryptomuntdelvers ruim zevenhonderdmaal toenemen. Nu bedraagt deze immers 0,14 procent van de wereldconsumptie. De munt moet dan ook ongeveer zevenhonderd maal over de kop gaan, anders komen de delvers niet uit de kosten. Je komt dan uit op een bitcoinwaarde van ruim 8 miljoen dollar. In februari 2020 zijn er zo'n 18 miljoen van de cryptomuntjes in omloop. Dat komt uit op 144 biljoen dollar, terwijl er nu ongeveer 30 biljoen dollar aan valuta in omloop is, schat Brosens.

De bitcoin zou dus de wereldeconomie omvatten. Volgens Johan Pouwelse, van de TU Delft, is dat technisch onmogelijk. Pouwelse werkt ruim tien jaar aan blockchaintechnologie, de technologie achter de bitcoin. Volgens hem is deze niet goed op te schalen. 'Momenteel kunnen er wereldwijd elf transacties per seconde mee plaatsvinden. Dat is niets.'

Eindoordeel?

Dat de bitcoinindustrie leidt tot een verdubbeling van 's werelds elektriciteitsconsumptie in 2020 is vrijwel uitgesloten.

Klopt dit wel?

Lees hier alle artikelen uit de rubriek Klopt dit wel?