Direct naar artikelinhoud
Streetart

Nieuwe expliciete muurschildering opgedoken in Brussel

De zogenaamde "kakmuur" aan de Akenkaai.Beeld Mark Baert

Aan de Akenkaai langs het kanaal in Brussel is opnieuw een expliciete muurschildering opgedoken. Ditmaal is er een anus te zien die aan de "grote boodschap" begonnen is. De stad Brussel zal de muurschildering niet zelf verwijderen.

De nieuwe "kakmuur" is een zoveelste in een rij van expliciete fresco's die in het Brussels straatbeeld opduiken. Zo waren er eerder al de "anusmuur", de "penismuur" of de "penetratiemuur". In januari doken er nog twee lugubere muurschilderingen op in Brussel met een beeld van een onthoofding aan de Vlaamsepoort en een gevild lijk in de Brigitinnenstraat. "In grote steden is het nu eenmaal zo dat er soms fresco's opduiken", stelt Brussels schepen van Openbare Netheid en Cultuur Karine Lalieux (PS).

"De stad Brussel zal deze zelf niet verwijderen en heeft daar ook het nodige materiaal niet voor. De eigenaar van het gebouw mag op eigen initiatief de muurschildering verwijderen en kan zelf ook een klacht indienen bij het parket." Dat zal dan wel een klacht tegen onbekenden zijn, want intussen is nog altijd niet geweten wie er achter de vele enorme muurschilderingen zit. Er loopt ook geen onderzoek naar.

"Muurschilderingen of graffiti die gelinkt is aan haatdragende of gewelddadige boodschappen verwijderen we wel meteen. Hier is dit niet het geval. Ik vind de fresco noch interessant, noch relevant", verklaart Lalieux.

Intussen blijft de stad Brussel met verschillende gekende artiesten inzetten op streetartparcours.

'Ik vind de fresco noch interessant, noch relevant'
Brussels schepen van Openbare Netheid en Cultuur Karine Lalieux (PS)

Bekijk hieronder enkele van de eerdere expliciete muurschilderingen in Brussel.

De zogenaamde "kakmuur" aan de Akenkaai.Beeld Mark Baert
De iconische muurreclame voor Zanussi aan de Brusselse Steenkoolkaai werd afgelopen nacht omgevormd tot 'anusmuur'. De muur verdwijnt binnenkort voor een bouwproject.Beeld Jan Aelbers
Muurschildering van een penis aan de Bareel in Sint-Gillis.Beeld Jan Aelberts
Muurschildering van een penetratie aan de Visverkopersstraat. Deze muurschildering werd ondertussen wel al overschilderd door de eigenaar van het gebouw.Beeld Mark Baert