Direct naar artikelinhoud
Droogte

Duitse tankwagens brengen dagelijks duizenden liters drinkwater naar België als gevolg van droogte

In het Belgische Bütgenbach is er onvoldoende water in de waterreservoirs.Beeld Melissa Van Boxstael

De droogte heeft tot ongewoon grensverkeer geleid in de Eifel. Dagelijks brengen tankwagens duizenden liters drinkwater van het Duitse Monschau naar het Belgische Bütgenbach. Zo helpt het Duitse waterleidingbedrijf Perlenbach de gemeenten in de Belgische Eifel, een middelhoog gebied dat onderdeel is van de oostelijke Belgische Ardennen. 

Wegens de droogte beschikken de waterreservoirs in het Belgische Bütgenbach niet meer over voldoende water. Zoiets is nog nooit voorgevallen. Dagelijks wordt er zo'n 180.000 liter water over de grens gebracht om de Belgische reservoirs terug aan te vullen. 

Aanvankelijk namen technische hulporganisaties en het Duitse Rode Kruis het transport voor hun rekening. Nu zorgt de Belgische civiele bescherming ervoor. "We tappen het water uit onze leidingen af en hevelen het dan over in de tankwagens", aldus Gerhard Schmitz, technisch manager bij Perlenbach. 

Grensoverschrijdend actief

De Duitse waterwerken bevoorraden sowieso al districten in de Oostkantons. Nu komen daar nog eens 6.000 mensen bij. "Het is voor ons vrij gebruikelijk dat we grensoverschrijdend actief zijn", zei Schmitz. Mocht het water in het stuwmeer van Perlenbach schaars worden, kunnen we nog altijd terugvallen op het wateronttrekkings- en verwerkingsbedrijf Nordeifel.

De Duitse stuwmeren van de Eifel zijn volgens het waterschap Eifel-Rur goed gevuld ondanks de lange droogteperiode sinds deze zomer.