Direct naar artikelinhoud
Film Fest Gent

Robert Pattinson onderweg naar een zwart gat (en 4 andere niet te missen films)

Robert Pattinson in 'High Life'.Beeld RV

Film Fest Gent loopt stilaan ten einde. De Morgen gidst u door het aanbod, met deze laatste vijf verse tips van onze filmploeg.

1. High Life

De fantastische soundtrack van Tindersticks-brein Stuart A. Staples alleen is al de moeite, maar er zijn nog veel meer redenen om High Life op groot scherm te ontdekken. Robert Pattinson en Juliette Binoche spelen vol dreiging en mysterie in dit Engelstalige debuut van de Franse Claire Denis (Chocolat), dat zich vrijwel integraal afspeelt op een aftands ruimteschip dat koers zet naar een zwart gat. De bemanning bestaat uit ter dood veroordeelde criminelen, wat de spanningen aardig opdrijft – zeker omdat het personage van Binoche, dat op een occulte manier geobsedeerd is door vruchtbaarheid, vastberaden is om een kind te verwekken aan boord. Adembenemende cinematografie en een moeilijk doordringbare, maar eindeloos fascinerende plot maken van High Life een van de absolute toppers van deze Film Fest Gent-editie.

Op 19 oktober op Film Fest Gent. Tickets kunt u hier kopen.

2. Jane Fonda in Five Acts

Zestig jaar is ze bezig. Maar de HBO-film Jane Fonda in Five Acts focust vooral op het activismeverleden van de 80-jarige actrice. Van haar stichting die hulp biedt aan tienermoeders tot steun voor anti-pijplijnprotesten van indianen. De film toont de transformatie van ­hedoniste naar feministe en activiste. Dat engagement heeft ongetwijfeld ook met de vroege dood van haar moeder en de levenslessen van haar vader te maken. Bevriende collega’s als Robert Redford en Lily Tomlin ­komen aan het woord, net als haar voormalige echtgenoten Tom ­Hayden en Ted Turner. Zelf werd ze zo’n 21 uur geïnterviewd voor dit biografische portret. En ja, uiteraard komt ook de kwestie Hanoi Jane ter sprake – waarbij ze zich naïef liet fotograferen bij een luchtafweergeschut van de Vietcong - wat haar bijna haar carrière kostte.

Op 18 en 19 oktober op Film Fest Gent. Tickets kunt u hier kopen.
Vanaf 20 oktober op Play More van Telenet.

Lees hier ons artikel over de documentaire.

3. The King

Hoe hard heeft Elvis Presley de popcultuur van de Verenigde Staten gevormd? Dat is het uitgangspunt van de road trip die regisseur Eugene Jarecki (Why We Fight) onderneemt. Hij doet dat achter het stuur van een Rolls-Royce Phantom V, de wagen waarmee The King of Rock and Roll zélf rondbolde, langs een uitgestippeld traject van belangrijke plekken in het leven van de artiest. Maar beschouw dat vooral als een symbolische rode draad. Want in deze documentaire draait het toch vooral om de gesprekken die Jarecki onderweg voert. Met muzikanten, acteurs, biografen en een horde fans. En zo wordt The King nog vooral een doordringend portret van het land dat nooit geen koning heeft gehad. Of het ware Elvis, natuurlijk.

Op 19 oktober op Film Fest Gent. Tickets kunt u hier kopen.

4. McQueen

Je hoeft niet van mode te houden om te vallen voor de ‘ondeugende schooljongen’ over wie zijn intimi zo liefdevol vertellen. De charme waarmee mode-ontwerper Alexander McQueen het voor elkaar kreeg dat mensen hem betaalden om alleen al in zijn sprankelende aanwezigheid te zijn, is overduidelijk. McQueen zit vol met heerlijke anekdotes. De makers, Ian Bonhôte en Peter Ettedgui, ontkrachten mythes, creëren nieuwe verhalen en schetsen zo een compleet en complex portret. Vanaf zijn jeugd in de arbeidersklasse, via zijn fenomenale successen tot zijn dood in 2010. De documentaire trapt niet in de val van simpele verklaringen en de makers begrijpen dat juist tegenstrijdigheden een mens tot een compleet mens maken.

Op 18 en 19 oktober op Film Fest Gent. Tickets kunt u hier kopen.

5. Vision

De Franse schrijfster Jeanne is op reis in Japan op zoek naar het geheimzinnige ‘vision’. Voor de overlevering zou dat een geneeskrachtige plant zijn die angsten en kwellingen wegneemt. Dat klinkt misschien een beetje zweverig, en dat is het ook. Maar niet op een gekke Ingeborg-manier. ‘Vision’ vinden nogal moeilijk, wel vindt Jeanne twee bijzondere mensen in de bossen: Tomo en Aki. En wanneer die laatste plots verdwijnt, duikt vrijwel meteen een jongeman op: One. Het is die constant in mysterie gehulde sfeer, gedraaid door mistige, metershoge bomen, die Vision een bijzondere, soms hoogst sensuele zit maken. En dat regisseur Naomi Kawase bovendien een beroep kon doen op Juliette Binoche als Jeanne, maakt het alleen maar beter.

Op 18 en 19 oktober op Film Fest Gent. Tickets kunt u hier kopen.