Met haar 'The Eras Tour' komt Taylor Swift vanaf mei naar Europa, met wellicht ook nieuwe nummers in haar setlist
Foto: Getty Images

Poëzie en verborgen boodschappen: Taylor Swift brengt dubbelalbum 'The tortured poets department' uit

De Amerikaanse popster Taylor Swift lanceert haar nieuwe album: 'The tortured poets department'. Tot ieders verrassing blijkt het een dubbelalbum te zijn met in totaal 31 nummers. De eerste single wordt 'Fortnight', een duet met Post Malone. Ondanks de strikte geheimhouding van Team Swift kon een vroegtijdig lek van deel 1 van het album niet vermeden worden.

Met haar vijfde album in vijf jaar tijd is Taylor Swift één van de meest productieve popartiesten. Tot ieders verrassing is 'The tortured poets department' ook nog eens een dubbelalbum geworden.

Enkele uren na deel 1, met 17 nummers, loste de zangeres deel 2 'The anthology' met nog eens 15 nummers. "Verrassing! Ik heb de voorbije jaren zo veel gekwelde poëzie geschreven dat ik veel met jullie te delen heb", schrijft Swift op Instagram.

Daarnaast is Swift bezig met de heruitgaves van haar eerste zes albums. Zo krijgt ze de rechten op die muziek terug. Vier 'Taylor's version'-platen zijn er al. Met een extra versie van 'folklore' erbij staat de teller op 10 (!) albums sinds 'Lover' in de zomer van 2019. Ter vergelijking: Beyoncé heeft in ruim 20 jaar tijd ook 10 albums gemaakt, inclusief een liveplaat. 

Volgens de financiële instelling Bloomberg is Swift intussen 1 miljard dollar waard, op basis van de inkomsten uit concerten, haar muziekverkoop en merchandising, haar vastgoedportefeuille en haar muziekcatalogus. Daarbij komt nog haar concertfilm 'The Eras Tour', die wereldwijd volk naar de bioscopen heeft gelokt. En dat terwijl die tournee op zichzelf al een recordomzet van 1 miljard dollar heeft opgeleverd.

Never change a winning team

Het hoge tempo waaraan Swift muziek maakt, lijkt geen rem op de kwaliteit ervan. Ze rijgt de streamingrecords aan elkaar en ze heeft als eerste artiest ooit vier keer de Grammy voor 'album van het jaar' gewonnen. De kans bestaat dat ze met dit nieuwe album haar eigen streamingrecord opnieuw verbreekt.

"Taylor heeft inspiratie en talent genoeg om aan zo'n tempo muziek te maken. Ze is naast performer vooral songschrijver. Een van de beste van haar generatie en ook aller tijden", zegt MNM-presentatrice en Swiftie Cato Peeters.

"Letterlijk elk nummer dat ze ooit heeft uitgebracht, heeft ze mee geschreven. Taylor ademt muziek: poëtische teksten schrijven dicht bij zichzelf is voor haar pure therapie. Over dit album zegt ze dat ze nog nooit zo'n grote nood heeft gevoeld om iets van zich af te schrijven."

Voor 'The tortured poets department' heeft Swift opnieuw samengewerkt met producer Jack Antonoff en muzikant Aaron Dessner van The National: het duo met wie ze haar vorige succesalbums heeft gemaakt. "Ze vormen een muzikale familie die niet snel uit elkaar zal vallen. Ze hebben de perfecte sound voor Swift gevonden: waarom raken aan die gouden formule?"

Swift tussen haar muzikale partners: Aaron Dessner (links) en Jack Antonoff (rechts)
Foto: AP

'Easter eggs': het handelsmerk van Swift

Swift maakt er een sport van om de Swifties zo veel mogelijk te laten speculeren over haar muziek. Ze doet dat via zogenoemde 'easter eggs': verborgen boodschappen die letterlijk in elk detail van de nummers, visuals of sociale media-posts kunnen zitten.

Enkele voorbeelden: Swift laat haar fans woorden zoeken, die via hoofdletters verborgen zitten in de nieuwe liedjesteksten, ze verspreidt QR-codes naar filmpjes met raadsels op YouTube, ze kiest heel bewust voor bepaalde kleuren in haar artwork en outfits en ze gebruikt herhaaldelijk dezelfde symbolen en cijfers.

Niets is te gek of te toevallig om de wildste theorieën aan te koppelen. "Ze heeft niet toevallig een sterke fanbasis met een eigen naam. Swift creëert veel betrokkenheid en die slimme fanbinding met de Swifties is haar geheime wapen."

Het zijn opnieuw emotionele nummers met diepgaande teksten

Cato Peeters, MNM-presentatrice en Swiftie

Ook de promocampagne rond dit nieuwe album is opgebouwd rond 'easter eggs', want Swift heeft voorlopig geen interviews gegeven. De Swifties analyseren sinds deze week elk detail in een pop-upmuseum in Los Angeles. "De oude schrijfveer en vulpen vallen daar meteen op", zegt Cato Peeters van MNM.

"Swift gebruikt die veer en vulpen als metafoor, voor de manier waarop ze muziek schrijft. Hoe ouder haar pen, hoe serieuzer en diepgaander de nummers. Deze metaforen verwijzen naar diepgaande teksten, zoals op 'folklore' en 'evermore' en gevoelige nummers zoals op de vorige plaat 'Midnights'."

Relatiebreuk centraal

Het centrale thema van het album lijkt de relatiebreuk met acteur Joe Alwyn te zijn, bekend van 'Conversations with friends'. Swift en de Brit zijn in het voorjaar van 2023 uit elkaar gegaan, na een relatie van 6 jaar.

Eerste hint: de albumtitel 'The tortured poets department'. Die verwijst bijna rechtstreeks naar 'The tortured men club', een Whatsappgroep die Alwyn deelt met collega-acteurs. "We weten dat Swift achter de schermen twee jaar bezig is geweest met dit album, dus die timing klopt."

Fans zien in de titel ook een verwijzing naar de film 'Dead poets society' uit 1989, het geboortejaar van de zangeres. Acteur Robin Williams probeert zijn leerlingen in die film de liefde voor poëzie bij te brengen. "All is fair in love and poetry", is de slogan bij Swifts nieuwe plaat.

Swift en Alwyn als koppel bij de Golden Globes begin 2020
Foto: NBC

Ook de foto op de albumhoes en het logo op de plaat lijken te verwijzen naar Alwyn. "Bij de eerste letters in de titel (TTPD) zijn de P en D in elkaar verweven als het yin-yangteken: een zwart-wit logo. Elk album van Swift heeft een themakleur, deze keer wit. Op haar zwarte plaat 'Reputation' uit 2017 is Alwyn voor de eerste keer ter sprake gekomen, nu voor het laatst. Ook de zwart-witfoto op de hoes past erbij: de cirkel is rond."

Op de zwart-witte albumhoes van 'The tortured poets department' is een liggende Swift te zien
Foto: Universal Music Group

De plaat gaat zeker niet volledig over Joe Alwyn, maar ook deels over Matty Healy. De zangeres had in 2023 een kortstondige relatie met de zanger van de groep The 1975 na de breuk met Alwyn. Eén van beiden is sowieso het onderwerp van 'But daddy I love him'.

Swift is momenteel samen met American Footballspeler Travis Kelce. Het Amerikaanse celebritykoppel beleeft hun relatie erg openbaar. Zo werd Swifts aanwezigheid op de Super Bowl druk becommentarieerd. Een groot verschil met Swifts relatie met Joe Alwyn, toen ze zelden samen gespot werden door paparazzi. 

Op het tweede deel van het dubbelalbum gaat het nummer 'So high school' zeker over Kelce. Swift beschrijft daarin hoe ze als een blok valt voor een sportman die weet hoe hij met een bal moet omgaan. "Ook de tekstregel 'you knew what you wanted and boy you got her' verwijst naar hem, want Kelce had effectief een crush op haar", verklaart Cato Peeters van MNM.

Bij de laatste Super Bowl was er meer aandacht voor de aanwezigheid van Taylor Swift dan voor de sportieve prestatie van haar lief, Travis Kelce.
Foto: Getty Images

Speciale aandacht voor 2, 5 en 14

Op het album staan er 2 samenwerkingen: 'Florida!!!' met Florence Welch van Florence & The Machine en openingsnummer 'Fortnight' met Post Malone. Dat wordt de eerste single, waarbij meteen een videoclip wordt gelanceerd later vandaag.

'Fortnight' is een typisch Britse tijdsaanduiding voor een periode van 14 dagen. In een online promofilmpje over het album waren er dus niet toevallig 14 streepjes te zien, op een kalender bij de releasedag.

De afgelopen maanden heeft Swift te pas en te onpas 2 vingers in de lucht gestoken. Dat blijkt dus een verwijzing te zijn naar het dubbelalbum, waarvan het tweede deel ook om 2 uur Amerikaanse tijd is gelanceerd. Toeval bestaat niet bij Swift.

Verder heeft het vijfde nummer altijd een bijzondere betekenis. "De Swifties hebben gemerkt dat het vijfde lied altijd het meest kwetsbare nummer is op haar albums. Nu is dat 'So long London': een kippenvelmoment op het album, dat duidelijk gaat over haar Britse ex Joe Alwyn."

Nieuwe muziek binnenkort live?

Swift herneemt in mei haar 'The Eras Tour' in Parijs. De kans is zeer groot dat ze haar nieuwe muziek een plek zal geven in haar Europese shows. Fans denken - uiteraard - al te weten hoe.

"Tijdens het laatste nummer van de show verscheen er tot nu toe op de achtergrond altijd een voordeur. Dezelfde deur zit in een video op sociale media. Fans verwachten dat Swift letterlijk door die deur in het nieuwe tijdperk rond 'The tortured poets department' zal binnenstappen."

En zo laten Swift en haar entourage schijnbaar weinig of niets aan het toeval over. Een vroegtijdig lek van wat uiteindelijk maar een deel van het nieuwe gehypete album was, doet geen afbreuk aan het enthousiasme van de Swifties om alle mogelijke verborgen codes nu echt te gaan kraken.

In deze TikTok wordt de voordeurtheorie uitgelegd:

Meest gelezen