Direct naar artikelinhoud

Republikeinen en Democraten bereiken akkoord om shutdown te beëindigen

Chuck Schumer, leider van de Democraten, vertrekt na een vergadering over de shutdown in de VS.Beeld REUTERS

De Amerikaanse parlementariërs hebben een akkoord bereikt over de overheidsuitgaven voor de komende tijd. Dat zou betekenen dat er na drie dagen een einde komt aan de shutdown, het sluiten van de overheidsloketten. 

De Amerikaanse Senaat heeft het pad geëffend voor een stemming over een begroting gedurende een overgangsperiode, die een eind moet maken aan de shutdown. 81 senatoren stemden ervoor om de debatten over het wetsontwerp te beëindigen, 18 stemden tegen. 

De democraten weigerden tot vandaag in te stemmen met de tijdelijke verlenging zonder een solide garantie voor een akkoord voor de honderdduizenden illegalen die op jonge leeftijd in de VS zijn gearriveerd, de zogeheten 'Dreamers'. In de Senaat waren voor goedkeuring van het budget zestig stemmen nodig. 

Kort voor de stemming zei de leider van de Democraten in de Senaat, Chuck Schumer, dat de Democraten een tijdelijk bugettair compromis aanvaard hadden. Het ambtenarenapparaat zou over enkele uren weer aan de slag kunnen, aldus Schumer. 

Immigratiewetgeving

Chumer zei met Mitch McConnell, de leider van de Republikeinse meerderheidsfractie in de Senaat, overeenstemming te hebben bereikt over een financieringsplan voor de korte termijn, in elk geval tot 8 februari. De belofte dat er serieus gekeken wordt naar een faire immigratiewetgeving trok hem over de streep. 

Het Congres zal snel over het wetsontwerp stemmen. Indien de Senaat hiermee instemt, moet ook nog het Huis van Afgevaardigden erover stemmen en moet president Donald Trump het pakket ondertekenen, vooraleer de regering weer op volle toeren kan draaien.

Dat pakkket bevat naast de begrotingssteun gedurende de overgangsperiode ook een op meerdere jaren gestoelde voortzetting van een programma over kindergezondheid, dat CHIP wordt genoemd. De leider van de Republikeinse meerderheid, Mitch McConnell, stelde de Democraten ook een wet in het vooruitzicht die de honderdduizenden immigranten, die op jonge leeftijd naar de VS waren gekomen, moet beschermen. 

"Veiligheid in het gedrang"

Aanleiding voor de 'government shutdown' was een gebrek aan financiële middelen, omdat het schuldenplafond werd bereikt en de Senaat het nog niet eens was geraakt over een begrotingssteun voor een overgangsperiode. Vrijdag geraakte een wetsontwerp hierover niet door de Senaat. Niet enkel de Democratische senatoren stemden tegen maar ook een deel van de Republikeinse meerderheidsfractie. Sinsdien geven beide kampen elkaar wederzijds de schuld over de totstandkoming van de shutdown. De Democraten argumenteren dat Trumps voortdurende wisselende vorderingen inzake zijn migratiebeleid onder andere de reden vormen voor het niet gehaalde akkoord.

Trump gaf de Democraten de schuld voor de shutdown. "De Democraten leggen de dienstverlening plat en brengen de veiligheid van onze burgers in het gedrang om de dienstverlening en de veiligheid van niet-burgers te garanderen", schreef Trump vandaag op Twitter. 

De shutdown was zaterdag om middernacht begonnen, op de eerste verjaardag van Donald Trumps presidentschap. Vandaag werden eerste gevolgen merkbaar. Tijdens het weekend was de shutdown met uitzondering van gesloten toeristische attracties nauwelijks merkbaar. Tienduizenden ambtenaren werden wel gedwongen vakantie te nemen.

Twitter bericht wordt geladen...

Het Witte Huis heeft intussen laten weten dat president Trump tevreden is met de overeenkomst, en zegt dat hij het pakket vandaag wellicht in de late namiddag of vroege avond (plaatselijke tijd) zal ondertekenen. Trumps woordvoerster Sarah Sanders ziet vooralsnog weinig lichtpunten voor de Democraten inzake de immigratiewetgeving. Ze liet weten dat Trump op dat punt alleen bereid is tot een akkoord voor de lange termijn als dat in het belang is van het land.

Sanders vertelde tevens dat Trumps voorgenomen trip naar Davos voor het World Economic Forum doorgaat. Hij vliegt woensdag naar Zwitserland en zal vrijdag de deelnemers aan de economische top toespreken. Ook staat een onderhoud met de Britse premier Theresa May gepland.