© AFP

Leger ingezet om havens en luchthaven Nieuw-Caledonië te beveiligen, noodtoestand van kracht en verbod op TikTok

In het Franse overzeese gebied Nieuw-Caledonië wordt het leger ingezet om de havens en de luchthaven “te beveiligen”. Dat kondigde de Franse premier Gabriel Attal woensdag aan.

wver, adb
Bron: BELGA

“Soldaten worden ingezet om de havens en de luchthaven van Nieuw-Caledonië te beveiligen”, verklaarde de premier bij de opening van een crisisoverleg op het ministerie van Binnenlandse Zaken.

De hoge commissaris van Nieuw-Caledonië, Louis Le Franc, die om versterking van het leger had gevraagd om de luchthaven van Noumea te beschermen, kondigde volgens Attal een verbod op TikTok en een avondklok aan.

LEES OOK. Eén dode en honderden gewonden bij rellen in Nieuw-Caledonië tegen Frankrijk

Sinds 20 uur Franse tijd (5 uur in Nieuw-Caledonië) is de noodtoestand van kracht. Die is nodig om terug te keren tot rust, aldus Attal. “Want de situatie in Nieuw-Caledonië is ernstig. De afgelopen dagen is er een ongekende uitbarsting van geweld geweest, met plunderingen, brandstichting, fysiek geweld en drie doden onder de inwoners”, naast de dood van een gendarme die bezweek aan opgelopen hoofdwonden. In totaal zijn 64 leden van de gendarmerie en de politie gewond geraakt, meldt het Hoog Commissariaat van de Republiek.

Het Hoog Commissariaat meldde donderdagochtend ook dat de voorbije 24 uur 70 mensen zijn opgepakt. Het totale aantal arrestaties stijgt daarmee naar ongeveer 200.

Er zal een luchtbrug tussen het Franse vasteland en het Oceanische gebied worden ingesteld om een snelle versterking van de veiligheidsdiensten mogelijk te maken. Via de luchtbrug kunnen ook essentiële goederen voor de bevolking worden opgestuurd.

© Yoan Fleurot via REUTERS

Het is de “absolute prioriteit” van de Franse regering om terug te keren naar orde en rust. Dat is “een voorwaarde voor elke dialoog”, benadrukte premier Attal. Hij beloofde ook om de Nieuw-Caledonische betrokken partijen uit te nodigen voor een bijeenkomst in Matignon, om een politiek akkoord te kunnen bereiken. “We sparen geen middelen of inspanningen om de terugkeer naar rust mogelijk te maken”, klonk het nog.

© AFP

Grondwetswijziging

In Nieuw-Caledonië vinden sinds maandag hevige rellen plaats. De separatisten pikken het niet dat in het Franse parlement een grondwetswijziging wordt gestemd. Die zou duizenden Franse kiezers stemrecht, en dus meer politieke invloed, geven. Vandaag mogen enkel de mensen die voor 1998 aankwamen op het eiland en hun nakomelingen stemmen.

LEES OOK. Plunderingen en brandstichting: gewelddadige protesten tegen Frankrijk in Nieuw-Caledonië

De bewoners van Nieuw-Caledonië hadden in drie referenda, in 2018, 2020 en 2021, gekozen om deel te blijven uitmaken van Frankrijk. De onafhankelijkheidsbeweging had de laatste stemming echter geboycot en aangekondigd dat ze de uitslag niet zou accepteren. Vooral de inheemse Kanak-bevolkingsgroep droomt al lang van een eigen staat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER