Direct naar artikelinhoud
Mantelzorg

Amper 1 op 1.000 zelfstandigen vraagt uitkering mantelzorgers aan

Acerta: "Systeem is te weinig bekend"
Beeld BELGAIMAGE

Zelfstandigen die zorgen voor een zwaar ziek, palliatief of gehandicapt familielid hebben recht op de 'uitkering mantelzorg voor zelfstandigen'. Maar amper 1 op 1.000 zelfstandigen doet hier een beroep op, zo leert een studie van Acerta. 

De uitkering mantelzorg voor zelfstandigen bestaat 2,5 jaar, sinds oktober 2015. De nieuwe regeling moest ervoor zorgen dat wie voor een ziek of gehandicapt familielid zorgt, een beter vangnet heeft. Maar een analyse van Sociaal Verzekeringsfonds Acerta toont aan dat de uitkering nog onvoldoende bekend is. Minder dan 1 op 1.000 maakt er gebruik van. 

Van 2016 naar 2017 steeg het aantal aanvragen voor een 'uitkering mantelzorg' met 50 procent, van 103 naar 154. Die trend zet zich in 2018 door, met 49 aanvragen in het eerste kwartaal. Voor dat eerste kwartaal alleen staat de teller al op 50 procent van alle aanvragen voor heel 2016. Toch ging het in 2017 nog altijd maar over 0,092 procent van alle zelfstandigen die een uitkering mantelzorg aanvroegen.

Begrijpelijk

Volgens Liesbet Desmedt van Acerta komt dat lage cijfer doordat de uitkering nog steeds te onbekend is. Een gelijkaardige tegemoetkoming voor werknemers wordt een pak meer aangevraagd, al blijft ook dat aantal laag. "Voor 2017 heeft 1,02 procent van de werknemers de uitkering mantelzorg aangevraagd. Elf keer meer dan de zelfstandigen."

Om een uitkering mantelzorg te krijgen moeten zelfstandigen een aanvraag indienen via het sociaal verzekeringsfonds. Een standaarddocument en een attest van de arts volstaan. "De grootste hindernis is wellicht dat die mensen op dat moment zoveel andere zorgen aan hun hoofd hebben, dat die aanvraag erbij inschiet. Wat begrijpelijk is."

Groen-parlementslid Anne Dedry is niet verbaasd dat die cijfers zo laag zijn. "Overigens: zulke premies zijn een druppel op een hete plaat. Gelijke pensioenrechten bijvoorbeeld, daar hamer ik al veel langer op, zowel voor werknemers als voor zelfstandigen. Als je minder werkt omdat je voor iemand zorgt , dan moet je toch pensioenrechten kunnen opbouwen. De regering heeft beloofd om daar werk van te maken – het stond zelfs vorig jaar in het Zomerakkoord – maar er is nog altijd niks gebeurd."