© BELGA

België sluit zich op Werelddag van de Persvrijheid aan bij Media Freedom Coalition

België sluit zich aan bij de Media Freedom Coalition, een samenwerkingsverband van meer dan vijftig landen om wereldwijd te pleiten voor mediavrijheid en de veiligheid van journalisten. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib vrijdag bekendgemaakt naar aanleiding van de Werelddag van de persvrijheid.

blg

De Media Freedom Coalition werd in 2019 opgericht en telt momenteel 51 aangesloten landen uit zes continenten. Ze nemen het op voor individuele journalisten en mediaorganisaties die onder druk worden gezet, ook in landen die niet aangesloten zijn.

“De Belgische aansluiting biedt nieuwe mogelijkheden voor verschillende vormen van samenwerking met andere leden om mediavrijheid en pluralisme over de wereld te beschermen”, luidt het in een persbericht van Buitenlandse Zaken.

De aankondiging van de Belgische aansluiting gebeurt op de Werelddag van de Persvrijheid, vandaag 3 mei. Die is niet zonder belang, want volgens Reporters Without Borders stierven in 2023 wereldwijd 45 journalisten tijdens het uitoefenen van hun beroep, zegt Buitenlandse Zaken. 521 journalisten worden momenteel gevangengehouden op willekeurige gronden die verband houden met hun beroep.

“Nochtans zijn journalisten een essentieel onderdeel van een goed werkende en open democratie. Ze hebben, naast een informerende, ook een controlerende functie en houden maatschappelijke misstanden onder de loep. Journalisten kunnen hun rol alleen vervullen als ze in alle onafhankelijkheid en veiligheid kunnen werken, in een omgeving met respect voor de vrijheid van meningsuiting”, luidt het.

Zeker nu digitale kanalen worden gebruikt om desinformatie te verspreiden in een wereld die steeds meer verdeeld geraakt, “is een blijvende inzet (nodig) om het recht inzake vrijheid van mening en meningsuiting, die de vrijheid van informatie en persvrijheid omvat, wereldwijd te vrijwaren”, aldus nog Buitenlandse Zaken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER