© Shutterstock

Politie arresteert 21 leden van Europees netwerk van telefoonfraude

Politiediensten uit verschillende landen hebben op 18 april een uitgebreid Europees netwerk van telefoonfraudeurs ontmanteld. Daarbij vielen ze binnen in twaalf callcenters in Duitsland, Albanië, Bosnië, Kosovo en Libanon. In totaal werden 21 mensen gearresteerd, zo zegt het Europese politieagentschap Europol.

blg
Bron: BELGA

De fraudeurs gebruikten verschillende technieken om hun slachtoffers op te lichten. Volgens Europol deden ze zich voor als familieleden, bankmedewerkers, klantenservicemedewerkers of politieagenten en gebruikten ze een reeks manipulatieve tactieken zoals dreigen met sancties, winstbeloften of terugvorderingsverzoeken om geld los te krijgen.

LEES OOK. Al 28 miljoen frauduleuze sms’en onderschept met nieuw systeem

De operatie, “Pandora” gedoopt, werd gelanceerd nadat een bankmedewerker in Freiburg, in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg, alarm sloeg. Toen een klant in december 2023 vroeg om meer dan 100.000 euro in contanten op te nemen, verwittigde de medewerker de autoriteiten omdat hij een vermoeden had dat er een valse agent in het spel was. De echte agenten konden inderdaad een “valse” arresteren.

LEES OOK. Nieuwe vorm van oplichting: wie deze mail midden in de nacht krijgt, kan maar beter goed opletten

Sinds december zijn meer dan 100 agenten gemobiliseerd en hebben ze meer dan 1,3 miljoen gesprekken opgenomen om de telefoonzwendel te voorkomen en de slachtoffers te waarschuwen, aldus een persbericht van het Duitse ministerie van Justitie van de deelstaat.

Onderzoekers schatten dat ze in ongeveer 6.000 gevallen een totaal verlies van ongeveer 10 miljoen euro hebben voorkomen.

LEES OOK. Waarom je nooit mag terugbellen naar een nummer uit Mozambique of Iran: zo werkt wangirifraude

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER