© Victoriano Moreno

Borgerhoutenaars schrijven mee aan bestuursakkoord

In Borgerhout gaan Groen, sp.a en PVDA opnieuw zes jaar samen in zee. De drie partijen schreven de afgelopen weken aan een voorlopig bestuursakkoord. “Begin 2019 zullen we hiermee naar de Borgerhoutenaren trekken. Hun inbreng wordt dan verwerkt om in mei het definitieve bestuursakkoord te presenteren.”

Elien Van Wynsberghe

De nieuwe bestuursploeg van Borgerhout bestaat uit een mix van oude bekenden en nieuwe gezichten. Zoals verwacht wordt huidig districtsschepen Marij Preneel (Groen) districtsburgemeester. Ook Omar Al Jattari (Groen) blijft op post. Luc Moerkerke (Groen) zal drie jaar zetelen om vanaf 2022 opgevolgd te worden door nieuwkomer Mariam El Osri (Groen). Voorts maakt huidig districtsburgemeester Stephanie Van Houtven (sp.a) opnieuw deel uit van de bestuursploeg.

Opvallend nieuw gezicht is Ben Van Duppen (PVDA), die, hoewel hij niet rechtstreeks verkozen werd, toch districtsschepen wordt. “We hebben gekozen voor iemand die zich volledig kan focussen op Borgerhout”, verklaart lijsttrekker en PVDA-woordvoerder Jos D’Haese, die zelf zal zetelen als raadslid.

Hieronder een overzicht van de plannen van dit bestuur.

Inspraak en wijklabo’s

“Besturen doen we in Borgerhout niet alleen”, zegt Marij Preneel. “We zijn trots op de vele bewonersinitiatieven en willen het menselijke kapitaal versterken en ondersteunen. Daarom richten we wijklabo’s op.”

Vanaf 2020 zal 200.000 euro per jaar worden vrijgemaakt voor buurtprojecten. Bewoners kunnen dus zelf prioriteiten stellen. Nog een opvallende maatregel: elke districtsschepen krijgt een wijk toegewezen waarin hij of zij zal fungeren als aanspreekpunt.

Mobiliteit en verkeersveiligheid

“We willen van Borgerhout het meest fiets- en voetgangersvriendelijke district van Antwerpen maken”, zegt Stephanie Van Houtven. “Zo gaan we voor een duurzame parkeershift. Tegen 2024 willen we meer parkeerplek voor fietsen dan voor auto’s.” Het district pleit ook voor een strengere handhaving en controle op de zone 30. “En schoolstraten moeten de norm worden, net als conflictvrije kruispunten.”

Groen en openbaar domein

Vandaag telt Borgerhout 3.600 bomen. Tegen 2030 wil dit nieuwe bestuur dat aantal optrekken tot 19.000, een voor elk huishouden. “We willen ook massaal gaan ontharden en vergroenen in onze straten en op onze pleinen”, aldus Preneel. “Daarnaast willen we een aantal pleinen heraanleggen zodat ze beter hun functie vervullen als ontmoetingsplek: het Vosplein, het Kardinaal Cardijnplein, het basketplein aan de Griffier Schobbens­laan. En op Spoor Oost willen we groene zones creëren voor sport, spel en ontmoeting.”

Armoedebestrijding en jeugd

“We hebben in dit district heel wat initiatieven rond armoedebestrijding”, zegt Ben Van Duppen. “Die willen we versterken en dichter bij elkaar brengen. We willen ook samen met de stad buurthuizen oprichten waar onze inwoners de ondersteuning vinden die ze nodig hebben.”

Voor de Borgerhoutse jeugd wordt er op hetzelfde elan verdergegaan. “Extra aandacht zal gaan naar het uitwerken van een professioneel jeugd­aanbod voor Borgerhout extramuros”, zegt Omar Al Jattari.

Cultuur en Turnhoutsebaan

“We willen cultuur de komende jaren uit de cultuurhuizen halen en naar de wijken brengen”, zegt Van Houtven. “Daarnaast komt er een jeugdcultuurpas.”

Tot slot wil dit bestuur de Turnhoutsebaan niet loslaten. “Dit moet onze dorpsstraat worden”, vindt Luc Moerkerke. “We willen een baan met brede voetpaden, ruimte voor terrassen, grote bomen en fietspaden. Een winkelas waar enkel doorgaand verkeer mogelijk is.”

Hiervoor wil het bestuur de komende jaren zelf al enkele concrete ingrepen uitvoeren.