Nieuwe coalitie gaat voor stijlbreuk met verleden

De gloednieuwe coalitie van CD&V en N-VA in Herentals wil de komende legislatuur in grote dossiers veel meer het woord aan de burger geven. Onder meer een parkeervrije markt staat op het verlanglijstje. Opvallend is dat vijf van de zes verkozen CD&V’ers een (gedeeltelijk) mandaat krijgen.

Hans Otten

Het klinkt als een cliché, maar de ­Herentalse kiezer schudde het politieke kaartenboek flink door elkaar. Toch kwam het tot een samenwerkingsverband tussen de feitelijke verliezer van de verkiezingen - CD&V verloor twee zetels- en de grootste partij N-VA. Ondanks het aantal verkozenen van zes tegen negen kreeg de zwakste partij toch de burgemeestersjerp en drie schepenmandaten toebedeeld.

“De verkiezingen kenden een merkwaardige uitslag, maar we zijn ervan overtuigd dat we een sterke ploeg hebben om de stad met een ambitieus plan te besturen”, zegt aanstaand burgemeester Mien Van Olmen (CD&V). “Daarin voeren we een volledige stijlbreuk met het verleden door. Vanaf nu staat onze burger centraal. We willen echt werk maken van een verregaande participatie in grote dossiers, zodat de Herentalsenaar zijn zeg krijgt. In de gemeenteraad willen we het gewoonlijke spel van meerderheid tegen oppositie verlaten en er een strategische denktank van maken.”

Yoleen eerste schepen

Eerste schepen wordt Yoleen Van Camp (N-VA), zodat Herentals voortaan twee vrouwen aan het hoofd van het stadsbestuur krijgt. “Ik neem onder andere Mobiliteit, Lokale Economie en Sport voor mijn rekening”, zegt Van Camp. Ze neemt zo in feite het gros van de bevoegdheden van huidig schepen Jan Michielsen (CD&V) over. Die krijgt in de plaats onder meer Cultuur en Onderwijsbeleid. Na vier jaar als schepen wordt hij opgevolgd door zijn partijgenoot Bart Michiels, die vanaf het begin van de legislatuur de gemeenteraad voorzit.

Zorg op maat

Ondernemers Pascal Van Nueten (N-VA) en Patrik De Cat (N-VA) nemen respectievelijk de portefeuilles van Ruimtelijke Ordening, Milieu en Openbare Werken, en Financiën en Personeel op zich. Stefan Verraedt (N-VA) wordt schepen van Toerisme, Jeugd en Patrimonium, terwijl Peter Bellens (CD&V) Sociale Zaken op zich neemt. Naast de al aangehaalde burgerparticipatie wil de coalitie inzetten op toegankelijke zorg op maat van iedereen. “Een concreet actiepunt is de inrichting van het binnengebied achter ’t Hof als een modern stadsdeel met woningen in een park en een ruime ondergrondse parking”, zegt Van Olmen. “Ook komt er een polyvalente stadsfeestzaal. Door die parking kunnen we de Grote Markt parkeervrij maken.” Zwakke weggebruikers krijgen meer aandacht en staan centraal bij de herinrichting van de ‘gedempte vaart’. Er komt een masterplan voor de herwaardering van de dorpspleinen van Noorderwijk en Morkhoven.

Vooral voor CD&V pakte de postjesverdeling uit als een Chinese puzzel. Zeker toen nationaal voorzitter Wouter Beke op de lokale partij druk uitoefende om Peter Bellens zeker als schepen aan boord te hijsen. Dat was een impliciete compensatie voor het feit dat hij, ondanks de hoogste persoonlijke score in de Kempen, van de partijtop zijn mandaat als provinciaal deputé niet mocht verlengen. Op de koop toe moest CD&V Herentals Bellens daar eerst zelf nog van overtuigen. Intussen vindt hij zich helemaal in zijn nieuwe rol: “Tenslotte neem ik nu in Herentals de bevoegdheden op die ik ook als deputé had.”

Lege handen

Het opvallende resultaat is dat huidig cultuurschepen Ingrid Ryken als enige met lege handen achterblijft. Waarom mag zij na vier jaar niet haar eigen bevoegdheden van Jan Michielsen overnemen? “Eerst schepen af zijn en dan toch weer valt lastig. Bovendien kiezen we met Bart Michiels voor verjonging. Ja, de teleurstelling bij Ingrid is heel groot. Zij heeft de partij even tijd gevraagd om zich te bezinnen over haar toekomst”, zegt Mien Van Olmen.

Over de klacht die vier partijen tegen de verkiezingsuitgaven van N-VA hebben ingediend en die op 3 januari wordt behandeld, nemen de partners een afwachtende houding aan. Toch mag Mien Van Olmen komende vrijdag al bij gouverneur Cathy Berx langs om de eed als burgemeester af te leggen. “Er was even juridische onduidelijkheid, maar uiteindelijk blijkt het ene geen belemmering voor het andere”, zegt ze.