Luister naar

Productiviteit sociale werkplaats stagneert

Nieuws
Sociale werkplaatsen zijn niet langer in staat om een bezuiniging van het Rijk op te vangen. Dit blijkt uit een rapport van onderzoeksbureaus Berenschot en SEO Economisch Onderzoek.
Joost de Vries redactie vk
dinsdag 19 juni 2018 om 03:00

Amsterdam

Het kabinet-Rutte II (2012–2017) besloot om over een periode van vijf jaar drieduizend euro per arbeidsgehandicapte te bezuinigen op de rijksbijdrage. De grens van de productiviteit van deze mensen is bereikt, stelt het onderzoek. In 2015 kwam er een eind aan de Wet sociale werkvoorziening (Wsw), een regeling die ruim honderdduizend mensen met een arbeidsbeperking voorzag van gesubsidieerd werk. De toenmalige coalitiepartners VVD en PvdA vonden elkaar in de overtuiging dat mensen met een arbeidsbeperking tussen reguliere collega’s op een gewone werkvloer zouden moeten werken.

De deur van de Wsw ging aan de buitenkant op slot: er kon niemand meer in, er konden alleen nog mensen uit. PvdA-staatssecretaris Jetta Klijnsma boekte tegelijkertijd een ‘efficiencykorting’ in. Het Rijk ging minder betalen per arbeidsgehandicapte. De Wsw-bedrijven moesten deze korting opvangen door efficiënter te gaan werken. De staatssecretaris kondigde aan deze maatregel te gaan ‘monitoren’. Daarom is er de ‘thermometer’ van Berenschot en SEO. De rek is eruit, stelt het rapport. De mensen die nu nog bonbons inpakken en servetten vouwen in de sociale werkplaatsen kunnen niet harder werken dan ze al doen. Ze maken wel loonstappen en er is geen nieuwe (goedkope) aanwas.

geld bij

Tussen 2012 en 2016 slaagden sociale werkplaatsen er nog wel in de productiviteit op te schroeven. In de eigen werkplaatsen produceerden de mensen meer. En SW-bedrijven vroegen hogere tarieven voor de mensen die zij detacheerden aan reguliere bedrijven. Zo werd een derde van de bezuiniging opgevangen. De verbetering ‘vlakt af’, stelt het rapport. ‘Er moet geld bij’, zegt Maarten Adelmeijer, een van de auteurs. ‘De SW-bedrijven kunnen de korting van het Rijk niet goedmaken.’

Dus komt de rekening terecht bij de gemeenten, die eindverantwoordelijk zijn voor de SW-bedrijven. In 2014 volstond nog een bedrag van 43 miljoen. Dit jaar moeten gemeenten 190 miljoen bijleggen, verwachten de onderzoekers. Staatssecretaris Tamara van Ark (VVD) van Sociale Zaken erkent in een brief aan de Kamer dat de kosten voor gemeenten stijgen, maar maakt geen aanstalten om de portemonnee te trekken. Gemeenten kunnen een greep doen uit een pot geld die zij in februari kregen toegezegd.

Directeur Jan-Jaap de Haan van ­Cedris, de koepel van SW-bedrijven, pleit voor terugdraaien van de bezuiniging. ‘Die efficiency-korting moet van tafel.’ Van Ark zou 140 miljoen euro moeten uittrekken om de bezuiniging ongedaan te maken. ‘Met een groep die kleiner en ouder wordt, kun je niet steeds meer productie draaien.’ De pot met geld waar de staatssecretaris naar verwijst, is hier niet voor bedoeld, vindt hij. ‘Haar enige oplossing is zeggen: kijk, daar was een zak geld. Maar je kunt daar niet alle problemen van jeugdzorg, bijstand, Wsw en bijstand uit betalen.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bierbrouwer Hans Noorman, aangesloten bij Coöperatie De Graanrepubliek, test of zijn donkere bier op smaak is.

Bij De Graanrepubliek zijn ze met zijn allen boer: 'Elke boer moet een twinkeling in zijn ogen hebben'

Met lokaal geteeld graan, geproduceerd in korte ketens, werken de boeren van De Graanrepubliek in Bad Nieuweschans bewust niet efficiënt. ‘Je bent met zijn allen boer.’

Vertrekkend ceo Peter Wennink krijgt applaus naar zijn toelichting op de jaarcijfers van ASML. Zijn opvolger Christophe Fouquet kijkt hem aan.

Tijd voor het verlaten van de ASML-achtbaan; techgigant neemt afscheid van topduo

ASML beleefde woensdag een historische dag. Het duo Peter Wennink en Martin van den Brink ging met pensioen. De nieuwe topman, de Fransman Christophe Fouquet, moet grote schoenen vullen.

Consumenten doen inkopen op de markt in Rotterdam. Nieuwe Europese regels moeten ervoor zorgen dat producten eerlijk en zonder milieuvervuiling zijn gemaakt.

Shoppen zonder schuldgevoel: alsnog steun voor EU-wet tegen kinderarbeid. 'Er is hard tegen gelobbyd'

Kleeft er kinderarbeid aan mijn kleding? Een nieuwe Europese wet moet ervoor zorgen dat consumenten zich daar minder zorgen over hoeven maken. 'Een enorme mijlpaal', zegt initiatiefnemer en PvdA'er Lara Wolters.

Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’