Direct naar artikelinhoud
Economie

Aantal dollarmiljonairs in België stijgt opnieuw

Beeld ter illustratie.Beeld ANP XTRA

Het aantal mensen met een vermogen (eerste woning niet meegerekend) van meer dan 1 miljoen Amerikaanse dollar (of 865.000 euro) is het afgelopen jaar opnieuw gestegen. Voor België ging het om een toename met 7,3 procent tot 122.600 mensen. Dat blijkt uit het nieuwste 'World Wealth Report' van consultant Capgemini.

In totaal telde de club met dollarmiljonairs in 2017 wereldwijd 18,1 miljoen mensen, bijna 10 procent meer dan het jaar daarvoor. Hun vermogen overschreed voor het eerst de kaap van 70 biljoen dollar (of 70.000 miljard dollar). Weinig verrassend ziet het consultantbureau Capgemini de wereldwijde economische groei en de bijhorende beurzenmarkten die goed boeren als voornaamste verklaringen voor de stijging in het aantal miljonairs.

Het vermogen van de Belgische dollarmiljonairs steeg vorig jaar met 8,2 procent tot 313,9 miljard dollar

Het vermogen van de Belgische dollarmiljonairs steeg vorig jaar met 8,2 procent tot 313,9 miljard dollar. Ter referentie: 1 miljoen dollar is ongeveer gelijk aan 865.000 euro. "De miljonairs doen het goed, ook in België", zegt Robert van der Eijk, managing director bij Capgemini Consulting Belux.

Toegenomen interesse in bitcoin

De sterkste groeiers zitten vooral in Pacifisch Azië en Noord-Amerika. Die zijn samen goed voor bijna drie kwart van de nieuwe dollarmiljonairs, ofwel 1,2 miljoen mensen, en 4,6 biljoen vers geld. Ook de Europese dollarmiljonairs deden het vorig jaar goed: zij zagen hun vermogen groeien met iets meer dan 7 procent. De Verenigde Staten, gevolgd door Japan, Duitsland en China spannen nog altijd de kroon. Samen zijn ze goed voor 61,2 procent van het totale vermogen van dollarmiljonairs.

Capgemini houdt bij de berekening van het vermogen rekening met aandelen, andere waardepapieren, investeringen, cashgeld en vastgoed. Cryptomunten worden ook meegerekend, maar maken nog geen groot deel uit van de totale portefeuille. Al ziet Capgemini wel een "toegenomen interesse" in bitcoin en co., klinkt het.