Direct naar artikelinhoud
Ouderschap

Overbezorgde ouders veroorzaken gedragsproblemen bij kinderen

Overbezorgde ouders veroorzaken gedragsproblemen bij kinderen
Beeld ANP

Peuters onnodig bepamperen zorgt ervoor dat zij op latere leeftijd gedragsproblemen vertonen. "Laat je kind zelfstandig zijn", luidt dan ook de boodschap.

Peuters die opgevoed werden door zogenaamde 'helikopterouders' zijn minder goed in staat hun emoties en impulsen onder controle te houden als ze ouder worden, suggereert een grootschalig Amerikaans onderzoek bij 422 tweejarigen. Bovendien blijken die peuters het ook minder goed te doen op school.

"Ouders die hun peuters overcontroleren hebben meestal zeer goede bedoelingen en proberen hun kinderen zo veel mogelijk te ondersteunen en er te zijn voor hen", zegt professor Nicole Perry van de Twin Cities-universiteit van Minnesota, co-auteur van het onderzoek. 

'Als ouders hun kind niet leren om zelfstandig te zijn, dan zal die dat ook niet kunnen wanneer die het huis verlaat'
Dieter Wolke, hoogleraar ontwikkelingspsychologie

Dit is nochtans niet de juiste methode, vindt Perry: "Om emotionele en gedragsvaardigheden te bevorderen, moeten ouders hun kinderen toelaten ​​om emoties zelf te ervaren en hen de ruimte te geven om die onafhankelijk te beheren. Enkel wanneer de last voor de peuter te groot zou worden, moeten de ouders ingrijpen." 

Ook Dieter Wolke, hoogleraar ontwikkelingspsychologie aan de universiteit van Warwick, gaat hiermee akkoord: "Als je je kind niet leert om zelfstandig te zijn, dan zal die dat ook niet kunnen wanneer die het huis verlaat." 

Toch roept professor Janet Goodall van de universiteit van Bath op om voorzichtig om te gaan met de resultaten: "Het is moeilijk om te zeggen hoeveel ouderlijk toezicht 'te veel' is. Bovendien spelen ook culturele factoren een rol in de ontwikkeling van het kind en daar hielden de onderzoekers geen rekening mee."

Belgisch onderzoek

Professoren Maarten Vansteenkiste en Bart Soenens van de UGent voerden in 2015 al onderzoek naar het onderwerp en behaalden soortgelijke resultaten. Ze penden de resultaten neer in het boek Vitamines voor groei.

'Wanneer ouders hun kind niet de kans geven om zelf naar oplossingen te zoeken, hebben de kinderen minder zelfvertrouwen'
Professor Maarten Vansteenkiste (UGent)

"Wanneer ouders hun kind niet de kans geven om zelf naar oplossingen te zoeken, hebben de kinderen minder zelfvertrouwen en voelen ze zich minder competent", zegt professor Vansteenkiste."Het kind bouwt zo te weinig vertrouwen op om zijn eigen weg te gaan."