Live verkiezingen | Zuhal Demir (N-VA) pleit voor één “minister van Water”

Op 9 juni trekken we naar de stembus voor de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen. Volg hier de verkiezingscampagne op de voet.

red
Arno Vanhollebeke
Arno Vanhollebeke
Weten jongeren wat het cordon sanitaire is? En waar komt de term eigenlijk vandaan?
Dario Van Fleteren
Dario Van Fleteren

Demir pleit voor "minister van Water"

Er moet één minister van Water komen. Dat zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) in De Afspraak. "De logica zelve" vindt ze. Qua waterbeleid zou de minister graag "doorpakken", zegt ze naar aanleiding van de overstromingen in de Voerstreek. Een betere organisatiestructuur kan daarbij helpen. "Er is een versnippering van bevoegdheden op Vlaams niveau", stipt de Vlaams-nationaliste aan. "Nu is een deel de bevoegdheid van het departement Omgeving, terwijl de bevaarbare wateren bij mobiliteit zit." Waterbeleid is nodig om ons te beschermen tegen overstromingen, verduidelijkt Demir. 

Dario Van Fleteren
Dario Van Fleteren

Vlaams Belang grijpt peiling op KU Leuven aan om klopjacht tegen "woke vergif" in het onderwijs te verdedigen 

"Er moet een onafhankelijk onderzoek komen om te bepalen in hoeverre woke en cancelcultuur een bedreiging is aan onze universiteiten." Vlaams Belang-fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens zegt in Terzake voor de camera's nog eens wat onze krant al eerder schreef. Aanleiding is een peiling van studentenblad Veto waaruit blijkt dat de Leuvense proffen massaal op linkse partijen stemmen, in het bijzonder Groen. De universiteit is een "microkosmos", vindt Janssens. Hij pleit voor een actieplan rond pluralisme voor de universiteiten "voor diversiteit aan politieke opinies". 

Minister van Samenleven Gwendolyn Rutten (Open VLD) toont zich in de studio bijzonder bezorgd over de plannen van het Vlaams Belang. Ze waarschuwt voor een heksenjacht. "De academische wereld is een meritocratie. Je wordt geen prof zonder daar hard voor te werken. Kwaliteit van onderzoek wordt onafhankelijk beoordeeld." 
Dario Van Fleteren
Dario Van Fleteren

Rousseau duikt op naast Depraetere in video voor nationale campagne

De ingetogen campagne van Conner Rousseau lijkt voorbij. In een nieuwe campagnevideo van Vooruit staat de Oost-Vlaamse lijstduwer op gelijke voet met voorzitter en opvolger Melissa Depraetere om de algemene partijpunten in de verf te zetten. 
Vandaag dook de voormalige voorzitter al op buiten zijn kieskring in het Vlaams Brabantse Tienen. 
Dario Van Fleteren
Dario Van Fleteren

Open VLD moet niets weten van algemeen rookverbod

"De regeltjesbrigade slaat weer toe." Via Twitter/X maakt Open VLD-voorzitter Tom Ongena wereldkundig dat zijn partij niet meestapt in een algemeen rookverbod vanaf een bepaalde leeftijd. "Na voorstellen (van) CD&V en Vooruit voor verbod op smartphone of sociale media voor jongeren, nu Zuhal Demir en N-VA." Zo'n verbod valt niet te controleren en "(ik) heb vertrouwen in mensen dat ze zelf hun keuzes kunnen maken", schrijft Ongena. 
Dario Van Fleteren
Dario Van Fleteren

Wil je als West-Vlaming Rousseau helpen? Stem dan op Melissa aub 

Een noodkreet uit Oostende. Een kiezer wil graag op Conner Rousseau stemmen, maar die komt niet op in de West-Vlaamse kieskring. De persoon in kwestie stuurde hem dan maar via Instagram een bericht. Voor zijn volgers deelt Rousseau een stukje van de conversatie. "Op Melissa stemmen", meldt Rousseau, met een knipoog naar de nieuwe voorzitter van de partij. "Dat helpt mij ook." 

Enkele weken geleden maakte Rousseau zijn comeback in de nationale politiek na eerdere racistische uitspraken. Vanuit de lijstduwerspositie in Oost-Vlaanderen nam hij voor een "nederige campagne" te voeren en de zittende voorzitster Depraetere niet voor de voeten te lopen. 
Conner Rousseau op een Instagramverhaal
Conner Rousseau op een Instagramverhaal . rr
Simon Andries
Simon Andries

Theo Francken (N-VA): "Een tweede Zweedse coalitie is onmogelijk zonder communautair project"

In de Franstalige krant La Libre maken N-VA-kopstukken Theo Francken en Sander Loones duidelijk dat de partij, in tegenstelling tot in 2019, de communautaire eisen niet meer in de koelkast zal steken. "We hebben geen heimwee naar de Zweedse coalitie (N-VA, CD&V, Open VLD en MR, red.)", zegt Francken. "Mathematisch zal zo'n coalitie onmogelijk zijn en N-VA wil nu vooral het confederalisme. Zonder communautair project is voor ons een tweede Zweedse coalitie onmogelijk."

Kamerlid Sander Loones voegt daar nog aan toe dat N-VA na de verkiezingen zo snel mogelijk een einde wil maken aan de Vivaldi-regering "zonder daar maanden vol onderhandelingen op te wachten". Hij wijst daarbij naar het voorstel van N-VA-voorzitter Bart De Wever om een zakenkabinet op te richten. "Die kan dan onmiddellijk aan de slag gaan met de begroting, de arbeidsmarkt, energie, migratie…", zegt Loones. "Dat kabinet zal maximaal twee tot drie jaar aanblijven. Gedurende die tijd zullen we vooruitgang boeken op institutioneel vlak. Geloof niet dat N-VA en PS een hele legislatuur samen kunnen regeren op sociaaleconomisch vlak. We hebben diametraal tegenovergestelde visies. Daarom moeten we meer regionaliseren."
Jeroen Struys
Jeroen Struys

Zuhal Demir (N-VA) op campagne in Limburg: "We moeten de grootste blijven, of ze zetten ons buitenspel"


Hij is gevonden: een Limburger die nog niet weet wie Zuhal Demir is. De 22-jarige Kevin Vaesen is aan een auto aan het sleutelen wanneer Demir zich komt voorstellen. "Ik volg het niet zo", zegt de jongeman. Een hartelijk gesprek later volgen de twee elkaars instagramaccounts. Dat Demir benadrukt dat mensen die niet willen werken, harder moeten worden aangepakt, gaat er alvast in als zoete koek. "We moeten de grootste blijven of ze zetten ons buitenspel", zegt Demir. "Een stem voor Vlaams Belang is een weggegooide stem, want die partij kan federaal nooit aan zet komen."

We zijn helemaal in het noorden van Limburg, in het landelijke Hamont-Achel, waar Demir op campagne is met federale lijsttrekker Steven Vandeput. Van vijandigheid tegenover de minister van Omgeving is hier niets te merken. Ja, er zijn borden beklad van Demir, maar dat kan op weinig sympathie van de burgers rekenen. "Ik ga altijd in gesprek”, zegt Demir. "Ik ben voor de boeren, maar tegen de Boerenbond. En ik merk dat veel boeren dat ook wel zien."

In Eethuis Anatolia in Hamont wordt Demir met open armen ontvangen. Eigenaar Erdal Akyol kwam 19 jaar geleden uit Turkije en wist er een bloeiende kebabzaak uit te bouwen. "Zuhal is familie. Alle Koerden stemmen op Zuhal."
Christof Vanschoubroek
Christof Vanschoubroek

Groen wil jongeren verleiden met 'kotplan' en zo goed als gratis openbaar vervoer 

"Er hangt of ligt hier toch niets dat onbedoeld viraal kan gaan he", lacht Nadia Naji, covoorzitter van Groen. Op het Brusselse kot van Flo, een studente sociologie die nog een paar maanden stage liep bij Kristof Calvo, stelde Groen vanmorgen haar 5 prioriteiten voor jongeren voor. Naji werd op het kleine, maar gezellige kot bijgestaan door vijf jongerenkandidaten van de Groen-lijsten. Niet dat Groen een afzonderlijk jongerenprogramma heeft. "In bijna ons volledige programma staan de jongeren centraal", aldus Naji.

Dat begint bij de focus op het klimaatprobleem, waarvan Groen vindt dat de partij het als enige ernstig neemt. Hoewel er geen klimaatmarsen meer door de Europese steden trekken, leeft het thema nog bij de jongeren, volgens Ariane Giraneza Birekeraho, eerste opvolger op de Europese lijst. "Dat ervaar ik dagelijks op mijn Tiktok-kanaal. In ons land gaat er jaarlijks 20 miljard euro naar fossiele subsidies. Die moeten afgebouwd worden."  Dat geld kan volgens Groen meteen voor andere prioriteiten 
ingezet worden.

Zoals voor de bouw van extra koten, met aandacht voor eenvoudige basiskoten. Daarnaast pleit de partij voor hogere studiebeurzen voor een grotere groep studenten. Voorts moeten jongeren voor 1 euro per maand het openbaar vervoer kunnen nemen en gratis en snel toegang krijgen tot de psycholoog. Emile Luhahi, tweede op de Brusselse lijst, vindt dan weer dat de maatschappij meer moet opstaan tegen racisme. " Het is belangrijk dat jongeren zichzelf kunnen zijn. Ik heb al zeker 80 keer mijn pas moeten laten zien aan de politie", zegt hij. Meer aandacht voor racisme in de politieopleidingen en een aanspreekpunt bij klachten in iedere lokale politiezone, is de vijfde jongerenprioriteit 
Arno Vanhollebeke
Arno Vanhollebeke

Wat belooft N-VA in haar verkiezingsprogramma? Drie vragen beantwoord


Simon Andries
Simon Andries

Vlaams Belang voerde wekenlang campagne met Zuid-Afrikaans model op affiche

Vlaams Belang pakt al weken uit met een affiche met de slogan: ‘Vlaanderen weer van ons’. Daarbij komt een blonde vrouw prominent in beeld, met een blond jongetje op haar rug. De vrouw wordt niet benoemd en stemmen voor haar blijkt zelfs niet mogelijk, want ze is geen lid van Vlaams Belang. De affiche is gemaakt met een stockbeeld dat in Zuid-Afrika werd geschoten, schrijft het Nieuwsblad. Het model op de foto is een Zuid-Afrikaanse. Gecontacteerd door de krant, laat ze weten niet blij te zijn dat haar beeltenis gebruikt werd door een politieke partij. “Als model heb je weinig tot geen zeggenschap waar beelden gebruikt worden”, klinkt het. Om die reden is ze “al jaren” gestopt met zulke shoots.
Simon Andries
Simon Andries

Vlaams Belang betaalt op sociale media om etnische groepen te mijden, Groen om ze te bereiken

Ondanks strengere Europese wetgeving blijven sommige politieke partijen en hun kopstukken hun betaalde posts op sociale media specifiek targeten op basis van etniciteit, zo schrijft De Tijd dinsdag op basis van data uit de advertentiebibliotheek van Meta, het moederbedrijf boven Facebook en Instagram. De partijen zoeken ­zo de rand op van wat toelaatbaar is. 

Politieke ­partijen maken gretig gebruik van de gegevens om zich met hun gesponsorde content zo specifiek mogelijk op hun doelpubliek te richten .Als Facebook of ­Instagram jouw ­profiel linkt aan ­Marokko, Syrië, ­Afghanistan of zelfs Indonesië krijg je een aanzienlijk deel van de ­advertenties waarvoor het Vlaams Belang betaalt waarschijnlijk niet te zien. Europees Vlaams Belang-lijsttrekker Tom Vandendriessche sluit dan weer fans van de Turkse voetbalclubs ­Galatasaray en Fenerbahçe uit. Omgekeerd spenderen Groen-­covoorzitters Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout geld om ­mensen te bereiken die interesse hebben in de Arabische, Syrische of Marokkaanse keuken.   
Dario Van Fleteren
Dario Van Fleteren

Sammy Mahdi op campagne: "Daarom hebben we onze fiscale blauwdruk!"

Sammy Mahdi op de jaarmarkt in Herne
Sammy Mahdi op de jaarmarkt in Herne. dvf
Sammy Mahdi op de jaarmarkt in Herne
Sammy Mahdi op de jaarmarkt in Herne. dvf
"Waar is Pamuk?" Kiezers in Vlaams-Brabant vragen CD&V-voorzitter Sammy Mahdi naar zijn hond wanneer hij met zijn team over de jaarmarkt in Herne en op de kermis in Affligem rondloopt. "Aan de grote tent, daar is het rustiger", beantwoordt Mahdi meerdere keren. Op pinkstermaandag voert hij op verschillende plekken campagne in zijn kieskring Vlaams-Brabant. De Standaard liep mee en zag er hoe hij de kiezer tracht te overhalen. Vooral via veel smalltalk. De voorzitter wordt aangesproken over onder meer de gezondheidszorg, pensioenen en het stikstofakkoord. 

Langs de kraampjes in Herne gaat het maar traag vooruit. Mahdi wordt om de haverklap aangesproken of biedt mensen een flyer aan van zijn partij. Mensen komen met concrete verzuchtingen naar de voorzitter toe. "Er moeten meer gedeconventioneerde artsen komen. Het is pure diefstal van sommigen", verzucht een man. Als hij zich even op een bankje zet aan de bar van de lokale Chiro krijgt Mahdi verschillende geldvragen voorgeschoteld. "Wanneer ga ik op pensioen kunnen? Ik werk al heel mijn leven. Dan moet ik toch een deftig pensioen kunnen krijgen?", vraagt Carmen Demeyer (59). Haar man Michel Raes (58) werkt al 43 jaar als zelfstandig kapper. Hij vindt de loonkosten enorm hoog. Mahdi legt de twee de fiscale blauwdruk van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) voor. Daardoor zouden de loonkosten dalen en zouden ook mensen die heel hun leven hebben gewerkt meer pensioen overhouden, legt Mahdi uit aan de biertafel. 

Lang niet iedereen legt de voorzitter het vuur aan de schenen. De vrouwenvoetbalclub van Herne scandeert CD&V en vraagt Mahdi om een selfie. Mahdi belooft halvelings naar een wedstrijd te komen kijken. Aan een jonge tractorverkoper, die eigenlijk liever de boerderij van zijn ouders had overgenomen, legt hij uit hoe zijn partij het beste uit de brand trachtte te slepen bij het stikstofakkoord. "We hebben onze ellebogen gebruikt met Jo Brouns", zegt Mahdi. "Het is waar", beaamt de jongeman. 

Het centrumlinkse op de sociaal-economische as en het centrumrechtse op de sociaal-culturele as vormt een constante in Mahdi's campagnepraat. In het Pajottenland begint de voorzitter vaak zelf over het Gemeentefonds. Het platteland wordt daarin zwaar onderbedeeld, vindt hij. Ook over asiel en migratie begint de partijvoorzitter spontaan. "Voor wat hoort wat. Het zijn niet alleen de extreme partijen die het migratiedebat moeten bepalen." 

Op de markt en de kermis in zijn kieskring wordt de voorzitter alvast goed herkend. De voorstanders vinden vlot hun weg naar Mahdi. "Ge doet dat goed!","Veel succes!" en "Als de CD&V veel stemmen gaat halen, komt dat door u", wordt hem onder meer toegeroepen. Toch is niet iedereen enthousiast om "diene politieker" tegen te komen. "Het zijn weer verkiezingen zeker?", wordt her en der gefluisterd. De sceptici laten Mahdi vooral aan zich voorbijgaan. 
 
"De straat opkomen en tussen de mensen staan, zo voert de CD&V campagne", legt Mahdi uit. Dat een lokale mandataris hem telkens mee kan gidsen, komt hem mooi uit. "We hebben overal vertegenwoordigers. Die moeten elk de mensen rondom hun gaan overtuigen. Vanmorgen motiveerde ik alle kandidaten van de provincie nog eens in de Whatsappgroep. Als iedereen elke dag vijftig mensen probeert aan te spreken, kunnen we in de twintig dagen die nog resten nog 100.000 mensen overtuigen." 
Jan-Frederik Abbeloos
Jan-Frederik Abbeloos

Leuvense studenten verkiezen de N-VA, hun proffen Groen

In een peiling van het Leuvense studentenblad Veto bij meer dan 2.300 studenten scoort de partij van Bart De Wever het hoogste met 25,2 procent van de stemmen federaal. Groen daalt behoorlijk in populariteit, van 28,6 naar 16,8 procent. Daarmee landt Groen op exact dezelfde score als Vooruit dat net enorm groeit, komende van 3,8 procent. Ook PVDA en Vlaams Belang groeien, respectievelijk naar 8,7 en 8,6 procent. Daartussen vinden we nog de krimpende centrumpartijen Open VLD en CD&V met 11,3 procent en 9,3 procent. De bevraagde studenten liggen bovenal wakker van klimaat, onderwijs en gelijkheid. Opvallend: voor de Europese verkiezingen zouden de studenten dan weer eerder op Groen stemmen (20, 7 procent) dan op de N-VA (17,3 procent)

Een ander beeld wanneer we kijken naar de 524 bevraagde personeelsleden van de associatie KU Leuven. Daar is Groen veruit de grootste partij met 38 procent van de stemmen (federaal), gevolgd door Vooruit met 18,9 procent en de N-VA met 12,2 procent. CD&V noteert ook nog dubbele cijfers, met 10,3 procent. Daarachter is het vechten voor de kruimels tussen PVDA (7,4 procent) en Open VLD (7,2 procent). Vlaams Belang komt er amper aan te pas met 1,7 procent, evenveel als de partij Blanco. "De universiteit een links nest? Je zou het bijna denken op basis van de resultaten van Veto's personeelspeiling," zo schrijft het studentenblad. De collectieve score van de linkse partijen Groen en Vooruit vormt met 56,9 procent de meerderheid. In 2019 bedroeg hun collectieve score nog 43 procent. Met PVDA erbij zou collectief links 64,3 procent scoren.
Jef Poppelmonde

Sammy Mahdi: abortus na 14 weken onbespreekbaar aan onderhandelingstafel

Abortus na veertien weken is voor CD&V-voorzitter Sammy Mahdi onbespreekbaar aan de onderhandelingstafel. Dat zei hij zondag in De Zevende Dag op VRT 1.
Vandaag kan abortus in ons land tot twaalf weken. Verschillende partijen willen de termijn om een abortus uit te voeren verlengen tot achttien weken. CD&V blijft vasthouden aan maximaal veertien weken, en ziet dat ook als een breekpunt voor na de verkiezingen.  
Mahdi noemt de discussie over het aantal weken een "valse discussie". "Iedereen is het erover eens dat vrouwen de keuze moeten kunnen maken, en we zijn het er ook over een dat abortus niet tot in het oneindige kan", antwoordde Mahdi op de vraag van een kijker of CD&V haar conservatieve waarden niet kan laten vallen. 
Als CD&V wordt uitgenodigd voor federale onderhandelingen, dan is abortus na veertien weken onbespreekbaar, zei Mahdi. "We hebben een opening gemaakt voor euthanasie bij dementie. En ook rond abortus vragen wij een opening: zorg ervoor dat de strafbaarstelling van de vrouw uit de wet wordt gehaald, zorg ervoor dat de bedenktijd van zes dagen die toch vaak heel tragisch is voor vrouwen, wordt ingekort, zorg ervoor dat anticonceptie gratis wordt."
Emma Desmet
Emma Desmet

Wat belooft Vooruit in hun verkiezingsprogramma? Drie vragen en antwoorden.