WSJ: regering VS ziet voorlopig af van verbod mentholsigaretten

Nieuws
De Amerikaanse regering ziet voorlopig af van een plan om een verbod op te leggen op mentholsigaretten. Dat meldt The Wall Street Journal op basis van bronnen. Naar verluidt wil de regering van president Joe Biden in dit verkiezingsjaar voorkomen dat met dat verbod woede wordt opgewekt bij met name zwarte kiezers. Mentholsigaretten zijn namelijk erg populair bij de zwarte bevolking in de Verenigde Staten.
anp
vrijdag 26 april 2024 om 21:38
Afbeelding
beeld anp

Volgens de krant wil de regering meer tijd nemen om te kijken naar de voordelen voor de volksgezondheid van een dergelijk verbod en de politieke risico’s. Volgens onderzoek kiest 81 procent van de rokende zwarte volwassen in de VS voor mentholsigaretten. Tabaksproducenten zouden met mentholsigaretten gerichte reclame- en marketingcampagnes voeren in zwarte gemeenschappen, bijvoorbeeld door het sponsoren van jazzconcerten. Daar is kritiek opgekomen van actiegroepen.

Maar Biden zou dus geen risico willen nemen op woede bij zwarte kiezers nu later dit jaar presidentsverkiezingen plaatsvinden. Mentholsigaretten zijn goed voor meer dan een derde van alle sigaretten die jaarlijks in de VS worden verkocht. Overigens hebben sommige zwarte leiders zorgen geuit dat bij een verbod de illegale markt voor mentholsigaretten wordt versterkt.

In de Europese Unie is er al sinds 2020 een verbod op mentholsigaretten.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vertegenwoordigers Amsterdamse driehoek in gesprek met UvA

Vertegenwoordigers van de driehoek van Amsterdam (politie, OM en stadsbestuur) zijn in gesprek met de Universiteit van Amsterdam (UvA) naar aanleiding van de pro-Palestijnse protestactie op de Roeterseilandcampus van de universiteit.

Afbeelding

VN krijgen geen toegang meer tot Gaza via Rafah

De Verenigde Naties mogen van de Israëlische autoriteiten de Gazastrook niet meer binnengaan via de grensovergang bij Rafah. Een woordvoerder van VN-hulporganisatie OCHA heeft dat gezegd nadat de grensovergang onder Israëlische controle was gekomen.

Afbeelding

Hagenaar verdacht van digitale ontucht met meisjes vanaf 6 jaar

Een 25-jarige man uit Den Haag wordt verdacht van het online misbruiken van minstens negen kinderen van 6 tot 12 jaar oud uit Nederland en België.

Afbeelding

Poetin beëdigd voor vijfde termijn als president van Rusland

Vladimir Poetin is voor de vijfde keer beëdigd als president van Rusland. Hij is daarmee begonnen aan een nieuwe termijn van zes jaar. In een korte toespraak zei hij dat Rusland momenteel een 'moeilijke' tijd doormaakt, maar daar sterker uit zal komen.

Afbeelding

Verduurzamen van kantoorgebouwen gaat miljarden kosten

Om alle kantoorgebouwen in Nederland tegen 2030 van het juiste energielabel te voorzien is er zeker 1,5 miljard euro nodig. Dat berekent vastgoedadviseur Envalue.

Afbeelding

Kantoor van Europarlementariër Krah doorzocht in spionagezaak

Het kantoor van de prominente Duitse Europarlementariër Maximilian Krah in Brussel is op verzoek van de Duitse autoriteiten doorzocht. Het onderzoek houdt verband met de aanhouding van zijn medewerker Jian G., die verdacht wordt van spionage, meldt justitie.