© bfm

Derde verdachte schietpartij kippenboer gearresteerd in Breda

De Nederlandse recherche lichtte woensdagochtend bij het krieken van de dag John L. uit Breda van zijn bed. Hij werd gearresteerd omdat de collega’s van de Federale Gerechtelijke Politie in Turnhout zeker zijn dat hij betrokken is bij de schietpartij op het erf van kippenboer Nick Leemans (29) uit Rijkevorsel. Het slechte nieuws voor John L. is dat de speurders beschikken over DNA dat hij achterliet in de vluchtwagen.

Marc helsen

Kippenkweker Nick ­Leemans kroop op 6 april van vorig jaar door het oog van de naald. Toen hij rond 22u thuiskwam, werd hij achter zijn woning opgewacht door twee gemaskerde mannen. Zijn echtgenote Dorien en drie jonge kinderen lagen toen al boven te slapen. Plots hoorde de vrouw een resem schoten en zag ze haar man bloedend op de oprit liggen.

Stomme vergissing?

Acht kogels hadden de gangsters afgevuurd op Leemans. Vier kogels uit hun 6.35 mm-pistool troffen raak en doorboorden het lichaam van de jonge kippenboer uit Rijkevorsel. Hij raakte levens­gevaarlijk gewond.

Nog altijd is het voor het gerecht gissen naar het motief van de moord­poging: ging het misschien om een mislukte afrekening in het drugsmilieu? Of was het een stomme vergissing, waarbij niet al te snuggere huurmoordenaars zich van plaats en doelwit vergisten? Want op geen enkel moment konden de speurders het slachtoffer tijdens het onderzoek in verband brengen met het drugsmilieu.

Nick Leemans dook na de feiten samen met zijn vrouw en drie kinderen een tijd onder, omdat hij naar eigen zeggen geen enkel idee had wie het op hem gemunt had. Volgens de familie kan het niet anders dan om een vergissing gaan.

“Nick is een harde werker die leeft voor zijn bedrijf en zijn familie. Hij had geen vijanden.”

Kings Syndicate

In juli werd in deze zaak Kalid B.,(42) een prominent lid van motorclub Kings Syndicate, aan ons land uitgeleverd nadat hij in Breda was opgepakt. Net als de eergisteren opgepakte John L. wordt hij ervan verdacht betrokken te zijn bij de moordpoging op Nick Leemans. In mei 2018 werd ook al de 48-jarige Willem S. uit Etten-Leur opgepakt. Hij wordt ervan verdacht de vluchtwagen bestuurd te hebben.

Dat het onderzoek al snel naar Nederland leidde, komt omdat de slimme camera’s in de politiezone Turnhout de nummerplaat van de vluchtauto registreerden. Het spoor leidde naar een auto die op naam stond van een vrouw die aan Willem S. uit het Nederlandse Etten-Leur kon worden gelinkt. Willem S. werd in de kraag gegrepen, maar na enkele dagen hechtenis werd hij weer vrijgelaten. Niet veel later werd hij opnieuw opgepakt en sindsdien zit hij in Turnhout in de cel. Hij zou de personenwagen bestuurd hebben waarmee de twee huurmoordenaars naar Rijkevorsel waren gebracht. Hij zou hen later ook weer hebben weggevoerd. De man verscheen al een paar keer voor de raadkamer in Turnhout die hem in de cel houdt op verdenking van moordpoging.

Zwijgen

De twee mannen die nadien werden opgepakt, Kalid B. en de nu gearresteerde John L., zijn beiden lid van motorclub Kings Syndicate. Kalid B. heeft sinds zijn arrestatie nog niks losgelaten. Vraag is of dat met zijn kompaan John L. anders zal zijn. Al heeft die wel minder goede papieren om te blijven zwijgen, want zijn DNA werd in de vluchtwagen aangetroffen.

Ons land zal nu om de uitlevering van John L. vragen. Dat kan een tijd duren, zo bevestigt een bron, want dergelijke verzoeken worden behandeld door een rechtbank in Amsterdam. Als de betrokkene meewerkt gaat het meestal wel vooruit, maar in het tegenovergestelde geval bestaat de kans dat de rechter hem weer op vrije voeten stelt als hij over een vast adres beschikt. Voor de speurders is de uitdaging nu uit te zoeken wie de opdrachtgevers zijn voor de klus die John L. en Kalid B. uitvoerden. Kregen zij de opdracht van derden? Of waren ze gewoon hun eigen baas?