4 vragen Noodweer

Veel neerslag in korte tijd verwacht: wat is er aan de hand en wat komt er op ons af?

Opnieuw zullen Limburg, Luik en ook Antwerpen getroffen worden door veel regen.© Tom Palmaers

In de loop van de dag en avond verwacht het KMI uitzonderlijk veel regen in ons land. Vooral Antwerpen, Limburg en Luik zullen het hardst getroffen worden. “In de Hoge Venen en langs de grens met Nederland verwachten we 30 tot 40 liter neerslag per vierkante meter.”

Kubra Mayda

1 Wat is er aan de hand?

De maand mei is al de achtste maand op rij met uitzonderlijk nat weer. Volgens meteoroloog en weerman bij het KMI Bram Verbruggen zit het weer in Europa “geblokkeerd”. Verbruggen legt uit dat het lage drukgebied boven ons land vast zit tussen twee hoge drukgebieden boven Scandinavië en het zuidwesten van Europa.

“Dat op zich is niet zeer uitzonderlijk”, aldus Verbruggen, “maar ondertussen is ook een omega-blokkade aan de gang: de straalstroom, die ons weer bepaalt, maakt op dit moment een grote bocht rond Europa. Daardoor zit het weer letterlijk vast. De lage luchtdruk blijft rondjes draaien, terwijl zo’n lagedrukgebied op zich slechts één keer neerslag veroorzaakt en dan wegtrekt.”

DS Video | Dronebeelden tonen wateroverlast na overstromingen

2 Wat komt er op ons af?

Het zwaartepunt van de regenzone zal vooral voor Nederland en Duitsland zijn. In Duitsland geldt zelfs code rood voor een groot gebied. “Dat is uitzonderlijk”, zegt Verbruggen.

Voor ons land blijft volgens de recentste update van het KMI code geel actief voor de provincies Antwerpen, Limburg en Luik. “In heel Vlaanderen en Brussel gaat het regenen. We verwachten zo’n 5 à 10 liter water per vierkante meter. In de Hoge Venen en langs de grens met Nederland verwachten we 30 tot 40 liter per vierkante meter.”

Het grootste probleem is dat de neerslag gepaard zal gaan met onweersbuien. “Dat betekent dat er veel regen in korte tijd kan vallen. Als we spreken van 20 liter water in een uur tijd in combinatie met onweersbuien, dan kan dat overal voor wateroverlast zorgen. Maar voorlopig is er nog geen sprake van code oranje of rood.”

3 Waarom zal de meeste neerslag in die drie provincies vallen?

“Omdat net daar een koufront en warmtefronttegen elkaar komen”, legt Verbruggen uit. “Koude lucht gaat sneller dan warme. Op de plaats waar het koufront het warmtefront inhaalt, bevindt zich het meest actieve gedeelte van de regenzone, ook wel het tripelpunt genoemd. Dat creëert veel storingen en we zien de blokkade pas vertrekken naar het einde van de week toe.”

Onweersbuien in België en omgeving

Tik op een locatie om de exacte neerslag op dit moment te zien. Gebruik de afspeelknop links onderaan om de vooruitzichten voor de komende uren te bekijken.

4 Hoe uitzonderlijk is zoveel regenval voor deze periode van het jaar?

“We zitten aan acht natte maanden op rij. Dat is heel uitzonderlijk. Sinds het begin van de waarnemingen, is het slechts de vierde keer dat we zo’n lange, regenachtige periode meemaken. De laatste keer was in 1994 met zeven opeenvolgende natte maanden. Als we kijken naar de hoeveelheid neerslag die deze maand is gevallen in Ukkel, evenaren we het record uit 1905.”

Tegelijkertijd hadden we voorbije maanden “uitzonderlijk zacht weer”, aldus Verbruggen nog. “Volgens mij speelt klimaatverstoring zeker een rol. We hebben te maken met een warmere luchtmassa door het opwarmende zeewater. Dat creëert meer waterdamp, die vast blijft zitten in de atmosfeer. Als het dan regent, gaat het meteen om grote hoeveelheden.”

Tips van het crisiscentrum

De neerslagvoorspellingen zijn zeer onzeker en kunnen nog veranderen door het onweerachtig karakter. Door de verzadiging van de bodem, reageren waterlopen zeer sterk, dus grote waakzaamheid in Limburg en heel Vlaanderen blijft sterk aanbevolen, klinkt het bij het crisiscentrum van Limburg die enkele tips meegeeft.

  • Weet hoe je gas, water en elektriciteit afsluit
  • Bedenk waar je naar toe kan gaan indien er een overstroming dreigt
  • Informeer je bij je verzekering welke schade al dan niet gedekt is
  • Maak een lijst met waardevolle of belangrijke bezittingen zodat je deze snel kunt vinden en in veiligheid brengen
  • Maak een noodpakket met zaklamp, kaarsen, een aansteker, waterdichte en warme kleding en een EHBO-doos met belangrijke medicijnen