Actiecamera's kunnen tegen een stootje, een spatje en zelfs een duik.
Volledig scherm
PREMIUM
Actiecamera's kunnen tegen een stootje, een spatje en zelfs een duik. © rv

GETEST: deze elektronische speeltjes kunnen tegen een spatje

Bij de meeste zomervakanties is er veel water in de buurt. En dat gaat niet altijd even goed samen met de broze elektronica in de technologie die u op zak hebt. Maar er bestaan middelen om ze te beschermen tegen een plotse onderdompeling in het zwembad of de zee, en er zijn er al veel op de markt die zélf waterbestendig zijn.

  1. PREMIUM

    Zestiger eist via kort geding tests op antistof­fen in apotheken

    Een zestiger heeft gisteren een kort geding aangespannen voor de Franstalige Brusselse rechtbank van eerste aanleg om te eisen dat serologische tests beschikbaar komen in Belgische apotheken. Dat meldt de advocaat van de man, Philippe Vanlangendonck. Een serologische test gaat na of er antistoffen tegen het coronavirus in het bloed aanwezig zijn. Het kort geding wordt gepleit op 23 juli. De zestiger heeft zowel de federale regering als het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) gedagvaard. Het FAGG verbood de verkoop van de tests einde maart voor zes maanden om te vermijden dat negatieve resultaten fout zouden worden geïnterpreteerd. "In Frankrijk zijn deze snelle tests vanaf vandaag wel beschikbaar in de apotheek", zegt Vanlangendonck. "Belgische bedrijven maken die tests. Mijn cliënt, een risicopatiënt, wil er toegang tot hebben, zonder dagenlang te moeten wachten op de resultaten."
  1. PREMIUM

    38% minder mensen werkt van thuis uit

    Steeds meer mensen trekken opnieuw naar de werkvloer. In de laatste week van juni werkte nog slechts 43% van de Belgen van thuis uit, terwijl in de eerste week van de lockdown nog bijna zeven op de tien mensen telewerkten. Dat is een daling met 38%. De cijfers komen uit de Grote Coronastudie van de UAntwerpen, gebaseerd op een bevraging bij 27.000 Belgen. 'Het nieuwe normaal' blijkt intussen ingeburgerd op de meeste werkvloeren. Meer dan drie op de vier deelnemers zeggen meestal of altijd afstand te kunnen houden en de handen te wassen of ontsmetten. Eén op de drie draagt doorgaans een mondmasker op het werk.
  2. PREMIUM

    Transparan­te kinmaskers: Sympathiek, maar echt veilig zijn ze niet

    Altijd sympathiek als je de ober vriendelijk naar je ziet lachen. Niet onlogisch dus dat de doorzichtige mondmaskers - die gezichtsuitdrukkingen zichtbaar laten - in zwang zijn bij winkeliers en horecapersoneel. Veilig zijn ze evenwel allesbehalve. Uit de mondmaskertest die deze krant liet uitvoeren, bleek dat al en nu roept ook viroloog Marc Van Ranst op om ze niet meer te gebruiken. "Deze transparante maskers sluiten onvoldoende goed aan op het gezicht en zijn niet goed genoeg om anderen te beschermen. Gebruik ze daarom niet", zo zegt hij. Doordat het 'mouth shield' op de kin steunt, sluit het niet aan tussen de ogen en de neus. Het schild is ook vrij klein. Zodra de drager ervan zijn of haar mond opent, is de neus niet langer bedekt. Horeca Vlaanderen benadrukt dat zij hun personeel van bij de start van de heropening hebben aangespoord om correcte maskers te gebruiken. "De verplichte, bedekkende mondmaskers, zo staat er omschreven in onze richtlijnen", zegt Matthias De Caluwe. (BCL)