Non-verbale communicatie effectiever dan dirty talk tijdens seks

© Getty

Eén gebaar zegt meer dan duizend woorden en dat blijkt ook het geval te zijn tussen de lakens. Een nieuwe studie onthult hoe blikken en gezichtsuitdrukkingen meer effect hebben op intieme momenten dan dirty talk.

Camille Van Puymbroeck

Onderzoekers van de Missouri State University hielden voor de studie, gepubliceerd in Archives of Sexual Behavior, diepte-interviews met 76 proefpersonen om te achterhalen waar zij opgewonden van worden tussen de lakens. En hoewel dirty talk vaak wordt opgehemeld op het kleine én grote scherm blijkt dat de participanten non-verbale communicatie verkiezen boven verrassende punchlines.

Beperkte openheid

Volgens de deelnemers aan het onderzoek zou praten tijdens de seks de intimiteit doorbreken. In plaats daarvan kozen ze liever voor gebaren, gezichtsuitdrukkingen en blikken om hun emoties te communiceren. Ook werd bevestigd dat we beter en eerlijker communiceren met partners bij wie we ons op ons gemak voelen.

De onderzoekers stelden echter nog enkele andere opvallende tendensen vast. Zo ontdekten ze dat vrouwelijke participanten eerlijke communicatie over hun seksleven vaak vermeden om hun partner niet te kwetsen, vooral wanneer ze de mannelijkheid van die partner als ‘fragiel’ ervaarden. Het goede nieuws is wel dat hoe ouder we worden, hoe opener we over onze seksuele emoties durven communiceren - wellicht het gevolg van een toegenomen zelfvertrouwen op latere leeftijd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer