Verdachte van moord op Genkse Luana komt vrij met enkelband: "Een serieuze klap"

Anastasia N. (24), verdacht van de moord op de 25-jarige Luana Romagnoli uit Genk, mag vrijdag de gevangenis met een enkelband verlaten. Dat heeft de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) in Antwerpen donderdag beslist. In afwachting van haar proces zal ze bij haar moeder in het Luikse verblijven.

Nancy VANDEBROEK

Vlak na de moord op de Dieplaan in Genk in juni vorig jaar werd Emrah T. aangewezen als diegene die zijn vroegere vriendin Luana had geslagen en geschopt en de dodelijke messteken had toegebracht. Een maand later werd hij vrijgelaten nadat was gebleken dat niet hij, maar zijn vriendin Anastasia met het mes had uitgehaald. Luana werd geraakt in haar wang, keel en in de hartstreek. Ze overleefde de aanslag niet. Het mes dat Anastasia bij zich had, werd later teruggevonden in een bloembak in de omgeving van de Dieplaan.

Emrah en Anastasia waren Luana en haar vriend toevallig tegengekomen. De vier kenden elkaar. Luana en Anastasia waren vroeger vriendinnen. Anastasia had een relatie met Emrah, die haar later inruilde voor Luana. Zij en Emrah kregen samen een dochtertje, maar kort na de geboorte liet Emrah zijn vriendin zitten om opnieuw een relatie te beginnen met Anastasia. Luana knoopte ook een andere relatie aan. De koppels lagen al jaren met elkaar overhoop, met wederzijdse bedreigingen tot gevolg.

Familie reageert onthutst

Na 17 maanden opsluiting mag Anasatasia N. vrijdag de gevangenis met enkelband verlaten. “Mijn cliënte verleent haar medewerking aan het onderzoek waarin nog een aantal zaken moeten worden uitgeklaard,” aldus haar raadsman, Abdel Belkhouribchia. “De raadkamer ging veertien dagen geleden al in op de vraag om mijn cliënte onder elektronisch toezicht vrij te laten maar het parket ging in beroep. De KI ging vandaag dan toch in op onze vraag.”

De familie van Luana reageert onthutst op de beslissing: “Anastasia mag haar straf verder in de living van haar moeder uitzitten, samen met haar dochtertje. Luana had ook een dochtertje maar zij zal haar mama nooit meer zien,” aldus een oom. “Het nieuws was een serieuze klap maar laat ons hopen dat het gerecht zal zegevieren.”