Vanaf deze leeftijd heeft sporten een doorslaggevende impact op levenskwaliteit

© Unsplash

Op middelbare leeftijd starten met sporten terwijl je nooit gezegend was met sportieve genen, het lijkt mosterd na de maaltijd. En toch is het dat allerminst, want net vanaf je 55ste is voldoende lichaamsbeweging essentieel voor een goede levenskwaliteit.

Camille Van Puymbroeck

In een nieuwe studie gepubliceerd in het wetenschappelijk vakblad PLOS Medicine volgden Australische wetenschappers 15 jaar lang 11.300 vrouwen die bij de start van het onderzoek tussen de 40 en 50 jaar oud waren. Qua lichaamsbeweging werden de proefpersonen verdeeld in drie groepen: zij die altijd al de voorgeschreven 150 minuten sportten per week, zij die daar op middelbare leeftijd mee begonnen en zij die nooit aan die sporttijd kwamen.

Uit een analyse van de gezondheid van de deelnemers, die werd bepaald aan de hand van een 36 vragen tellende enquête, bleek dat zij die altijd al voldoende sportten én zij die er op 55-jarige leeftijd mee begonnen, drie punten hoger scoorden op vlak van fysieke gezondheid.

“Onze studie toont dat het belangrijk is voor vrouwen om actief te blijven op middelbare leeftijd om ook later fysiek zo gezond mogelijk te blijven. Idealiter zouden vrouwen ervoor moeten zorgen dat ze tegen de leeftijd van 55 jaar de wekelijks aanbevolen voorschriften halen”, aldus de onderzoekers.

De wetenschappers raden dus aan om iedere week 150 minuten aan gemiddelde intensiteit te sporten. Aan hoog tempo wandelen, water aerobics, het gazon afrijden of een partijtje tennis zijn allemaal voorbeelden van activiteiten die onder die noemer vallen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer