Minister Van Peteghem kwam de Oost-Vlaamse scholieren mee in de bloemetjes zetten.© ies

Zilveren en Bronzen Autosleutel gaan naar Oost-Vlaamse jongeren

Lokeren/Geraardsbergen/Wetteren -

Sam Van Bellinghen uit Geraardsbergen en Jetro Mortier uit Wetteren strandden donderdag op de tweede en derde plaats in de 52ste editie van de Gouden Autosleutel. Dat is een wedstrijd voor jonge automecaniciens die in Lokeren plaatsvond.

Ivan Elegeert

De wedstrijd werd voor de 52ste keer georganiseerd door Traxio, de overkoepelende federatie van de mobiliteit, en Educam, het kennis- en opleidingscentrum van onder andere de autosector. Een hele dag lang legden 42 laatstejaars automechanica van 21 scholen uit heel Vlaanderen praktische proeven af waarmee hun vakkennis werd getest.

Na de voorrondes namen de vier hoogst gerangschikte scholieren het in de namiddag tegen elkaar op in de finaleronde. Bij deze uitgave stonden vooral elektrische voertuigen van D’Ieteren (de importeur van onder andere Volkswagen, Audi, Cupra en Porsche, red.) centraal.

De vier finalisten moesten in een Audi op zoek naar een verliesbron die er uiteindelijk toe leidde dat de batterij leeg zou lopen. Finaal bleek slechts één student die fout te vinden: Seppe Cools van het Technisch Instituut Sint-Paulus Mol. Hij kreeg naast een ruim prijzenpakket ook een tweedaagse trip naar Stuttgart, waar hij een exclusief bezoek zal brengen aan de Porsche-fabriek. (Lees verder onder de foto)

De laureaten en hun leerkrachten.© ies

Jetro Mortier van het Scheppersinstituut Wetteren strandde op de tweede plaats en mag straks naar de Volkswagen-fabrieken in Wolfsburg. Sam Van Bellinghen (Sint-Catharinacollege Geraardsbergen) strandde op de derde plaats.

Vice-eersteminister Vincent Van Peteghem (CD&V) kwam de laureaten in de bloemetjes zetten en maakte van de gelegenheid gebruik om de inspanningen van de overheid rond de verdere elektrificatie van het Belgische wagenpark in de verf te zetten. “Ook voor al deze studenten zal deze omslag naar milieuvriendelijke wagens een enorme impact hebben op hun toekomst”, aldus de minister.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER