De 30 transmigranten zaten samen in een bestelwagen.
Foto: Jelle Houwen

30 transmigranten opgepakt vlak bij duinen in Oostduinkerke

Afgelopen nacht heeft de politie Westkust een groep van 30 transmigranten opgepakt in Oostduinkerke. Ze zaten in een bestelwagen op de Koninklijke Baan in Oostduinkerke. De mensen hadden reddingsvesten aan en zaten klaar om de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk te maken. De laatste tijd zijn er aan onze kust weer opvallend meer transmigranten.

De ploeg van de politie zag de bestelwagen rond 4.30 uur op de Koninklijke Baan in Oostduinkerke staan. Politie Westkust: "De mensen waren hoofdzakelijk van Vietnamese afkomst en wilden de oversteek maken naar het Verenigd Koninkrijk. 2 personen zijn gearresteerd. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen of ze betrokken zijn bij mensensmokkel. Het parket van West-Vlaanderen is ook een onderzoek gestart."Ā 

De transmigranten waren hoogstwaarschijnlijk aan het wachten op een boot die hen naar het Verenigd Koninkrijk zou brengen. Sommigen waren nat en hadden reddingsvesten aan. Het vermoeden is dat zij al op het strand, de duinen en tot het water waren geweest om een boot te zoeken voor de oversteek. De politie vroeg ook versterking aan de politiezones Brugge, Bredene-De Haan en Kouter om de transmigranten over te brengen naar het commissariaat in Koksijde.

Meer vluchtelingen richting kust

Er zijn de laatste tijd weer meer transmigranten aan de kust en aan de grens met Frankrijk. Volgens de politie heeft dat ook te maken met de voorbereidingen voor de Olympische Spelen in Frankrijk. De Franse overheid ontruimt verschillende vluchtelingenkampen rond Parijs. Daardoor moeten die mensen elders naartoe. "Er is ook een verschuiving aan de gang bij de transmigranten", vertelt Patty T'Jonck van het parket van West-Vlaanderen. "Vroeger verzamelden de vluchtelingen aan de snelwegparkings langs de E40. Nu verschuiven ze meer naar de kust of naar het industriegebied in Veurne. Waarom dat zo is, is ons nog niet helemaal duidelijk."

Twee weken geleden was er voor de kust van Koksijde-Bad nog een groep van een zeventigtal vluchtelingen in een rubberboot op de Noordzee. Velen droegen geen reddingsvesten en tientallen van hen zaten op de rand van de rubberboot. Ze weigerden te stoppen. Uiteindelijk werden ze door de politie begeleid tot in internationale wateren waar de Britse kustwacht hen overnam.

De bestelwagen  was afgesloten en had geen ramen.
Foto: Jelle Houwen

Intussen zijn de 2 mannen die gearresteerd werden terug vrijgelaten, bij gebrek aan bewijs voor die mensensmokkel. De een moest voor de onderzoeksrechter komen, de andere zelfs niet.Ā 

Meest gelezen