Palestijns VN-ambassadeur Riyad Mansour (links) vertrekt terwijl Israëlisch ambassadeur Gilad Erdan (rechts) spreekt na het veto van de VS.© REUTERS

VS vetoën Palestijns VN-lidmaatschap: “Verhinderen tweestatenoplossing die ze zeggen te steunen”

De Verenigde Staten hebben in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties donderdag hun vetorecht gebruikt tegen een volwaardig Palestijns lidmaatschap van de internationale organisatie.

Bron: BELGA

Het overgrote deel van de landen erkent de Palestijnse staat al, maar binnen de VN heeft Palestina sinds 2012 alleen maar het statuut van waarnemer. Dat kreeg het nadat het in 2011 de procedure had gestart voor de toetreding tot de VN. Begin deze maand lanceerden de Palestijnen officieel opnieuw die procedure om een VN-lidstaat te worden.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken had al aangekondigd dat de VS hun veto zouden gebruiken. Dat was ook verwacht: Washington is een trouwe bondgenoot van Israël, dat gekant is tegen een Palestijns lidmaatschap van de VN.

Twaalf van vijftien voor, twee onthoudingen

De door Algerije ingediende resolutie kreeg groen licht van twaalf van de vijftien leden van de VN-Veiligheidsraad, met nog twee onthoudingen (Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk). Indien de VS de resolutie niet hadden gevetood, zou die zijn voorgelegd aan de Algemene Vergadering waar een tweederdemeerderheid nodig zou zijn voor goedkeuring.

Mahmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit, reageert misnoegd op het Amerikaanse veto. “Het agressieve Amerikaanse beleid tegenover Palestina, zijn volk en zijn legitieme rechten, is een flagrante aantasting van het internationaal recht en een aanmoediging voor de genocidaire oorlog tegen ons volk”, luidt het.

Abbas hekelt ook de “tegenstrijdigheid” van het Amerikaanse beleid. Hoewel de VS aangeven een tweestatenoplossing in het conflict tussen Israël en Palestina te steunen, “verhinderen ze de implementatie van die oplossing”, klinkt het.

Ook Hamas, dat aan de macht is in de Gazastrook en momenteel in oorlog is met Israël, veroordeelt het Amerikaanse veto. De radicale Palestijnse beweging belooft dat het zich zal blijven inzetten voor de oprichting van “een onafhankelijk en volledig soevereine Palestijnse staat met Jeruzalem als hoofdstad”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer