© Shutterstock

“Ben je niet beschaamd?” Werkende Beringenaar verliest invaliditeitsuitkering en huilt uit in rechtbank

Beringen -

“Ben je niet een beetje beschaamd? Jij werkt zoals een normale mens, maar geniet van een invaliditeitsuitkering, hebt geen vergunningen, betaalt geen belastingen en leeft op de kap van iedereen.” De Hasseltse strafrechter was dinsdag scherp voor een Beringse sluikwerker.

Geert Houben

De 55-jarige in Beringen woonachtige Turk had tussen 2015 en 2022 een handeltje in metalen opgezet. Hij zamelde ijzer in om het vervolgens te verkopen bij een recyclagebedrijf. Over al die jaren heen spijsde de vijftiger zijn bankrekening met 82.000 euro. Alleen repte hij er met geen woord over tegen de fiscus. Erkenningen om dergelijk materiaal in te zamelen had de verdachte evenmin.

Ook met zijn andere administratie nam de Beringenaar het niet nauw. Het enige wat wel in orde was, was zijn invaliditeitsuitkering. “Ik heb last van mijn rug. Daarvoor ga ik naar de specialist.” “IJzer en andere metalen inzamelen zijn dan weer geen probleem voor uw rug”, merkte de rechter schamper op.

Verdrietig

De betichte kreeg de volle laag. “Gij oefent een activiteit uit. Als anderen dit doen, moeten ze vergunningen in orde brengen en belastingen betalen. Niets van dit alles hier en dat terwijl je al van een invaliditeitsuitkering geniet.” De man bekende schuld. “Ik ben er heel verdrietig over. Niemand wil zijn eigen ruiten inslaan.”

Intussen is de verdachte wel aan het werk. “Om mijn schulden van 130.000 euro af te betalen.” Tot dat bedrag komt de man nadat de mutualiteiten – 77.000 euro - hun uitbetalingen terugvorderen en door te betalen boetes. “U bent vooral verdrietig omdat je uw centen kwijt zijt. Als het nu maar een paar keer was dat je metalen inzamelde … Het gaat over jaren. U wou van twee walletjes eten: werken en een invaliditeitsuitkering genieten.”

De procureur achtte de man schuldig aan sluikwerk. “U profiteert van de maatschappij. Wat in uw voordeel speelt, is uw blanco strafregister en dat u nu wel werkt om de schulden te betalen. Ik vorder vier maanden cel en 3.200 euro boete, dat kan met uitstel.” Advocate Jessie Appelen vroeg eveneens om een straf met uitstel voor haar cliënt. “Hij wist niet dat een registratie voor een handel vereist was. Mijn cliënt spreekt geen Nederlands. Intussen is hij zwaar gestraft op financieel vlak en beheert het OCMW zijn budget.”

Vonnis op 4 juni.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer