Porapak Apichodilok op pexels.com

Last van vakantiestress? "Probeer geen te hoge verwachtingen te hebben"

Je kijkt ernaar uit om op reis te vertrekken, maar hebt toch last van stress: heb ik wel genoeg kleren mee of hebben we voldoende tijd om alles te zien? "Het is vaak opgestapelde stress van de voorbije maanden die je meeneemt", vertelt traumatherapeut Louise D'Hondt. Ze geeft tips om die stress tegen te gaan. 

Je zit aan een subtropisch zwembad op een zonnige bestemming, maar je blijft piekeren of je de voordeur van je huis wel op slot gedaan hebt. Je wordt er angstig van en dat gevoel kan je reis verpesten. Met andere woorden: vakantiestress steekt de kop op. 

"Vaak zitten mensen in een rush van de werkweek. Je vertrekt dan op reis wanneer je stressniveau het hoogst is", vertelt traumatherapeut Louise D'Hondt in 'Goeiemorgen morgen!' (Radio2). "Mensen leggen de lat ook veel te hoog. Vaak is er een checklist voor de reis, alsof je op het werk bent."

Op vakantie gaan, is voor veel mensen ook uit de comfortzone stappen. "Je gaat vaak naar een onbekende plek. Dat controleverlies kan voor ongemak zorgen. Wanneer de stress te hoog is, kan je ook ziek worden of ontstaan er ruzies."

D'Hondt heeft tips om dat tegen te gaan. 

Durf voor makkelijk te kiezen

Je hoeft niet naar de andere kant van de wereld te reizen, omdat vrienden of kennissen het doen. Doe vooral wat je zelf wil en wat bij je levensstijl past. Er zijn jonge gezinnen die een verre reis boeken of naar de bergen trekken en die zich er goed bij voelen. Maar doe dat niet als je er stress van krijgt.

Leer uit je vorige vakantie

Vaak zijn we geneigd om altijd opnieuw hetzelfde te doen, maar wees niet bang om het eens anders aan te pakken als dat voor minder stress kan zorgen. Als je altijd ruzie maakt als je in de auto op weg bent, kan een vliegtuigvakantie leuker zijn. 

Ook bij het inpakken, kan je leren uit je vorige ervaringen. Neem geen 2 toilettassen vol medicatie mee, als je de voorbije jaren enkel een pijnstiller en een pleister gebruikt hebt. Denk ook na waar je naartoe gaat: reis je naar een land waar veel voorzieningen zijn? Durf dan sober in te pakken en koop wat je tekort komt ter plaatse.

Neem al vakantie voor je echt vertrekt

Probeer de stress van je dagelijks leven op tijd los te laten. Meteen na je werk op reis vertrekken klinkt aanlokkelijk, maar dat veroorzaakt vaak stress. Het is slimmer om al een paar dagen vrij te nemen voordat je vertrekt. Zo heb je tijd om het werk achter je te laten en om je rustig voor te bereiden op de reis. 

Wat het ook is, het komt wel goed

Probeer geen al te hoge verwachtingen te hebben van je vakantie. Het kan gebeuren dat er dingen tegenvallen. Dat je een bed aantreft vol kakkerlakken. Of dat je bankkaart geblokkeerd wordt.

Als dat gebeurt, is dat niet leuk. Maar het zijn dingen die je pas kan oplossen als het gebeurt. En ook: het is niet omdat het ooit al gebeurde, dat dat nu opnieuw zo zal zijn. En meestal leveren die 'vervelende' momenten achteraf ook de beste verhalen op.

Meest gelezen