Europees parlementslid Hilde Vautmans (Open VLD) werd geviseerd door Chinese hackers.
UE / HANS LUCAS

Aangevallen parlementsleden vragen officiële sancties tegen Chinese hackers: "We moeten aan China tonen dat we dit niet aanvaarden"

5 Belgische parlementsleden die geviseerd werden door Chinese hackers vragen om een gerechtelijk onderzoek én sancties tegen de daders. Dat schrijven De Standaard en Le Soir en bevestigt Europarlementslid Hilde Vautmans aan VRT NWS. 

Vorige week raakte bekend dat Kamerleden Els Van Hoof (CD&V) en Samuel Cogolati (Ecolo-Groen) in 2021 zijn aangevallen door de hackersgroep APT31. Die heeft banden met het Chinese ministerie van Staatsveiligheid. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse veiligheidsdienst FBI, die de feiten in 2022 ontdekte en meldde aan de Belgische autoriteiten.

Uit datzelfde FBI-onderzoek blijkt dat ook de liberale Europarlementsleden Hilde Vautmans en Guy Verhofstadt (Open VLD), en Kamerlid Georges Dallemagne (Les Engagés) werden geviseerd in een grootschalige campagne van cyberspionage met phishingmails. Bij hen mislukte de poging tot hacking.  

Veroordeling en sancties

De 5 geviseerde parlementsleden eisen nu dat ons land actie onderneemt. Ze vragen aan de Belgische overheid om de aanval formeel toe te schrijven aan APT31. Ze willen ook dat ons land de groep veroordeelt en sancties oplegt. 

We moeten aan China tonen dat we dit niet aanvaarden
Hilde Vautmans (Open VLD), Europees parlementslid

"We moeten aan China tonen dat we dit niet aanvaarden", zegt Vautmans. "Wij willen dat er heel concrete acties worden ondernomen." Het gaat dan onder meer om het bevriezen van eventuele financiële tegoeden van de APT31-hackers en hen officieel een inreisverbod opleggen. 

Betere bescherming

"Wij moeten als parlementsleden ook beter beschermd worden tegen hackers. We weten dat China mensen die zich kritisch uitlaten over het land tot doelwit maakt", vindt Vautmans. "Het kan niet dat buitenlandse mogendheden ons de mond proberen snoeren." 

Vorige week al vroeg Els Van Hoof aan minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) om een veiligheidsbureau op te richten. Die dienst zou moeten toezien op de digitale veiligheid van de parlementsleden. 

Bekijk: "Ik voel me niet voldoende beschermd": politici getuigen in Terzake over Chinese spionage

Videospeler inladen...

Meest gelezen