Deel een gedicht met Maud Vanhauwaert

Stadsdichter Maud Vanhauwaert gaat op zoek naar gedichten en een goede babbel. Vanuit haar uitzendtorentje in de Zomerfabriek ontvangt Maud gasten die een gedicht in hun moedertaal willen voorlezen.

rvre

Wie vanaf vandaag tot en met zondag tussen 17 en 19u in de Zomerfabriek van de Zomer van Antwerpen passeert, hoort hoogstwaarschijnlijk een anderstalig gedicht door de luidsprekers. Maud ontvangt er gasten in een houten uitzendtorentje en gaat met hen in gesprek over een anderstalig gedicht. Die gesprekken worden live uitgezonden door de luidsprekers van Radio Babel. “Ik testte het concept van Radio Babel eerder uit op het BLOK-BLOC festival op Linkeroever en Luchtbal. Ik leerde daar dat het voordragen van een gedicht in iemands moedertaal snel resulteert in een diepgaand gesprek over grote thema’s als angst, verdriet of blijdschap. Het is wonderlijk hoe iemand, zodra die een gedicht begint voor te lezen in zijn of haar moedertaal, openbloeit.”

Voor Maud is het luisteren naar gedichten in een andere taal een extra uitdaging. “Er zit een soort onmogelijkheid in het begrijpen van die gedichten, maar net dat maakt het fascinerend om met de persoon in kwestie de betekenis van het gedicht te achterhalen. Verschillende talen kunnen spreken is een geweldig cadeau. Voor mij is het interessant om al die verschillende talen die Antwerpen als grootstad rijk is via poëzie te verbinden.”

Toren van Babel

De gedichten en de gesprekken in de uitzendtoren worden op termijn gebundeld in een overkoepelend kunstproject. “Volgende zomer willen we alles bundelen in een echte Toren van Babel, dat moet een grote toren in de stad worden. Waar de Toren van Babel komt, is nog niet duidelijk.”

Wie in gesprek wil gaan met Maud, kan zich aanmelden via de Facebookpagina van Radio Babel of kan gewoon naar de Zomerfabriek komen met zijn of haar gedicht. “We maken ook een website waarop we nog meer gedichten willen verzamelen. Geïnteresseerden kunnen zichzelf ook filmen wanneer ze een gedicht voorlezen en dat uploaden op Youtube.”