De VUB laat ook 6 andere lopende projecten screenen.
Foto: Belga

VUB wil uit onderzoek over AI stappen waar 2 instellingen uit Israël aan deelnemen

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) wil uit een wetenschappelijk onderzoek over artificiële intelligentie stappen waar ook 2 Israëlische instellingen aan deelnemen. Dat laat de universiteit weten na een negatieve evaluatie van de ethische commissie. Ook andere onderzoeksprojecten waarbij partners uit Israël betrokken zijn, worden onderworpen aan een grondige screening.

De VUB heeft beslist om na de escalatie in Gaza alle lopende onderzoeksprojecten waarbij een Israëlische partner is betrokken, te onderwerpen aan een grondige screening. Dat zegt de universiteit in een persbericht.

"We willen hiermee volledige transparantie bieden over onze samenwerkingsprojecten binnen het Europese Horizon-programma, waarmee de Europese Unie onderzoek financiert. Daaraan kunnen ook Israëlische instellingen deelnemen", zegt VUB-rector Jan Danckaert.

De universiteit benadrukt dat het geen enkele bilaterale samenwerking heeft met Israël. Daarnaast heeft geen enkele van de lopende projecten een band met militaire toepassingen.

Negatief advies

De samenwerkingsverbanden worden gescreend op 3 vlakken:

  • Is het land of regio betrokken bij een conflict?
  • Wat is de positie van de instelling tegenover het regime en het conflict?
  • Over welk type onderzoek gaat het en kunnen de resultaten gebruikt of misbruikt worden voor militaire doeleinden?

Op basis van die vragen heeft de ethische commissie een negatief advies gegeven over het AI-onderzoek. "Door de aard van het onderzoek kan er mogelijk misbruik van worden gemaakt, bijvoorbeeld voor militaire doeleinden", zegt de rector. "Dat strookt niet met onze ethische waarden."

Naast het onderzoek over artificiële intelligentie lopen er nog 6 andere projecten. 3 daarvan worden op korte termijn afgerond. 3 andere projecten hebben een langere looptijd.

Complex

Danckaert wijst ook nog op de complexiteit van het verbreken van lopende samenwerkingen. Elke stopzetting moet onderhandeld worden met de financierende instantie, in dit geval de Europese Commissie. ​

De VUB voegt eraan toe dat naast deze uitsluitende criteria, er ook redenen kunnen zijn om onafhankelijke en kritische onderzoekers in Israël te ondersteunen. "We mogen instellingen in Israël en Israëlische onderzoekers niet vereenzelvigen met hun regering."

Meest gelezen