© Joris Herregods, Frederik Beyens

Dit zijn de 7 leukste wielercafés van Antwerpen

CittA gaat elke week op zoek naar ­zeven ­topadresjes. Deze week: stadscafés met een eigen wielerclub.

Ellen Bogaert

1. Pelikaan

Wielervrienden De Pelikaan vierde vorig jaar zijn vijfde verjaardag. Het begon allemaal met een klein groepje hechte vrienden van de uitbater van het café: Yves Klinkhamers. “Na de rit op zondag was het café onze vaste stop”, vertelt trouw lid Lander Janssens.

© RR

“Daar is het idee ontstaan om een club op te richten. Vandaag zijn er zestig leden aangesloten. Het is voor ons in de eerste plaats een sportief en amicaal gebeuren met vrienden. Ons ledenbestand is trouwens heel divers en telt ook behoorlijk wat dames.” Café Pelikaan ligt in de schaduw van de kathedraal en is door die goede ligging altijd flink bevolkt. “Net zoals in onze club draait het in ons stamcafé om vriendschap en diversiteit. Door de beperkte oppervlakte is het er altijd gezellig. Café Pelikaan is een begrip in ’t Stad. Wij hebben dat begrip de voorbije jaren onderstreept en stevig in de verf gezet”, zegt Lander enthousiast. Deze wielervrienden zijn heel actief en organiseren fuiven, koersen en jaarlijkse uitstapjes naar het buitenland. Dit jaar trekken ze richting Italië.

Melkmarkt 14, 2000 Antwerpen // www.wvpeli.be

2. Held van ’t Noord

Wie in Antwerpen(-Noord) woont en houdt van wielrennen, kan zich aansluiten bij Held van ’t Noord. Elke woensdag vliegen ze uit vanaf café Zeppelin op het Damplein. De club mikt op sportievelingen die vaak met de fiets rijden. “Ze moeten solo 50 kilometer kunnen afleggen met een gemiddelde snelheid van 28,5 kilometer per uur. We vertrekken elke woensdag om 18.30u en rijden 60 kilometer. Wanneer de dagen langer worden, starten we om 19u en gaan we voor 90 kilometer.” Er is een gewone en een snelle groep. Via het Albertkanaal rijden ze langs het Netekanaal naar de sluis van Viersel. Daarna wordt er gefietst via de Kleine Nete tot aan de brug van Emblem om daarna terug koers te zetten richting Antwerpen.

Damplein 13, 2000 Antwerpen //www.facebook.com/dehel.vantnoord

3. De Pelgrim

Wielerclub De Pelgrim is opgericht na de transformatie van de oude paardenstallen van brouwerij De Koninck in een bloeiende fietsenwinkel, Velodome, en de heropening van het legendarische café De Pelgrim. Met beide zaken onder één dak en fietsbeleving als centraal thema mocht een wielerclub niet ontbreken. Die werd in 2014 een feit. “De club bestaat uit enthousiastelingen met een passie voor de wielersport”, vertelt Steven Platteeuw. “We hebben trouwens de mooiste jersey van ’t Stad die jaarlijks opnieuw ontworpen wordt, in samenwerking met het Italiaans-Japanse kledingmerk PEdALED.”

De coureurs rijden in het seizoen drie keer per week uit: op zaterdagochtend, op dinsdag- en op donderdagavond.

De Pelgrim, Boomgaardstraat 12, 2600 Antwerpen // www.velodome.cc/wielerclub-de-pelgrim

4. Baron

© Joris Herregods

Olivier Lammens en Ben De Sadeleer stampten in 2010 Café Baron uit de grond. Ondertussen is het buurtcafé een vaste waarde op de bruisende Marnixplaats. In 2013 zette Ben samen met zijn broer Tim zijn schouders onder Baron Cycling Team. “We lieten toffe vintage truitjes maken en planden wekelijkse ritten op zondag, gevolgd door lekkere pistolets van Café Baron”, vertelt Tim. “De wekelijkse ritten zijn er nog steeds, ook op woensdag, en we lieten al meer dan honderd tenues maken. We zijn bekend voor onze leuke ritten en onze nog leukere aprèsritten. De wielerploeg en Café Baron vormen één geheel.”

Marnixplaats 5, 2000 Antwerpen // www.baroncyclingteam.be, www.cafebaron.be

5. Mombasa

© Frederik Beyens

Zeven jaar geleden openden Rein Adons en Bob Campenaerts café Mombasa. Rein ontfermt zich over de speciale bierkaart, terwijl Bob het koersconcept vormgeeft. “Sinds onze opening is wielerheld Stanneke Ockers het icoon van onze zaak”, vertelt Bob. “De fiets waarmee hij enkele klassiekers betwistte in 1954, hangt aan het plafond. Sinds 2011 zijn wij ook het supporterslokaal van Victor Campenaerts.” Mombasa heeft ook vier wielerteams: Mombasa Girls, Mombasa Chicks, Mombasa Duvels en Mombasa A-Team. Iedereen die een koerstrui koopt en draagt tijdens de trainingen, is welkom om mee te rijden.

Moorkensplein 37, 2140 Borgerhout // www.cafemombasa.be

6. Bar Leon

© Joris Herregods

Bar Leon wordt uitgebaat door bewoners van het Krugerplein. “Bij Bar Leon primeert het lokale karakter. Met de golf jonge gezinnen spoelden er ook heel wat jonge papa’s aan”, vertelt Kurt Augustyns van wielerploeg Bike Leon. “Allemaal hadden ze gemeen dat ze de zwangerschap van hun eerste kinderen niet zo goed verteerd hadden: er mochten wel wat kilo’s af. Omdat fietsen nu eenmaal gezonder is dan petanque, hebben we in 2013 ons overtollige gewicht gegroepeerd op de fiets.” Elke zondag wordt er om 8.50u aan het café afgesproken. Hoe verder in het seizoen, hoe langer de ritten.”

Reuzestraat 23, 2140 Antwerpen // www.barleon.be, www.bikeleon.be

7. ’t Licht der Dokken

© Joris Herregods

Café ’t Licht der Dokken bestaat al zo’n twee eeuwen. “We hebben zelfs nog foto’s teruggevonden van voor 1900”, vertelt Duncan Vandael van fietsclub ‘t Lichtje. “De huidige cafébazen hebben het café overgenomen in 2014 en er werd al snel aandacht geschonken aan sportevenementen.” In de lente van 2014 werd een eigen wielerclub opgericht die steevast vertrekt en arriveert aan het café op woensdagavond en zondagochtend. “We combineren sport met plezier. Onze derailleurekes, een shotje jonge jenever met Elixir d’Anvers, gaan na elke rit met plezier en vlot naar binnen.”

Verbindingsdok, Westkaai 2, 2000 Antwerpen // www.lichtderdokken.be