duitsland

Politie vermoedt dat Duitse politicus aangevallen is door extreemrechtsen

Matthias Ecke werd op straat aangevallen, toen hij verkiezingsborden aan het installeren was.© afp

Bij een huiszoeking bij een dader die zich zondag bij de politie had gemeld, zijn aanwijzingen naar extreemrechts gevonden. De politie onderzoekt de achtergrond van drie andere verdachten.

Corry Hancké, vanuit Berlijn

De politie gaat ervan uit dat SPD-politicus Matthias Ecke vrijdagavond door vier daders is aangevallen. Zeker bij een van hen, vermoedt de politie extreemrechtse motieven. Dat meldt Die Zeit online. De politie kon de anderen achterhalen, nadat een 17-jarige zich zondag, in het bijzijn van een ouder, bij het politiekantoor kwam aangeven. Op zijn mobiele telefoon en ook bij hem thuis zijn aanwijzingen gevonden dat hij extreemrechts is. In de loop van zondag heeft de politie drie andere verdachten, 17 en 18 jaar oud, opgepakt. In hun woningen worden maandag huiszoekingen gehouden.

Ecke werd vrijdagavond op straat aangevallen, toen hij verkiezingsborden aan het installeren was. Hij liep enkele breuken in z’n gezicht op en werd zondag geopereerd. Zondagavond kwamen in Dresden en in Berlijn enkele duizenden betogers samen om te protesteren tegen het politiek geweld en tegen extreemrechts.