Direct naar artikelinhoud
UpdateFrankrijk

Gedetineerde die na aanval op gevangenentransport ontsnapte probeerde zondag nog tralies van zijn cel door te zagen

Deze voormiddag werd in Normandië een gevangenentransport aangevallen.Beeld AFP

De gedetineerde die vanmorgen ontsnapte na een aanval op een gevangenentransport in het Franse Normandië, probeerde zondag al de tralies van zijn cel door te zagen. Bij de aanval op het transport kwamen twee cipiers om het leven. De vakbonden roepen op om de gevangenissen morgen te ‘blokkeren’.

en

Mohamed Amra, de man die vanmorgen met de hulp van enkele kompanen wist te ontsnappen bij een gevangenentransport, probeerde afgelopen zondag al weg te komen door de tralies van zijn cel door te zagen. Dat heeft zijn advocaat tegenover nieuwszender BFMTV gezegd. Na de ontdekking van die feiten zou een disciplinaire procedure gestart zijn.

Bekijk de beelden van het aangevallen busje

Video wordt geladen...

Het busje was op weg van Rouen naar Evreux, toen het iets over 11 uur werd klemgereden ter hoogte van de péage van Incarville, even ten zuiden van Rouen. Op beelden van een bewakingscamera is te zien hoe een zwarte wagen tegen het busje met gevangenen rijdt. Achter het busje staat nog een politiewagen met beveiligers. Na de botsing springen gewapende mannen uit de auto. Ze lopen op de politiewagen af.

Daarna belemmert een vrachtwagen enkele seconden het beeld. Vervolgens tonen de beelden hoe de politiewagen achteraan inrijdt op het busje met gedetineerden. Intussen staan minstens vier zwaarbewapende mannen rond het busje. Zij slagen erin om Mohamed Amra, bijnaam ‘De Vlieg’, te bevrijden.

De cipiers werden onder vuur genomen met een luchtdrukgeweer. Twee van hen kwamen om het leven, drie anderen raakten zwaargewond. Een van de zwaargewonden is er, volgens een bron bij de gendarmerie, heel erg aan toe.

Een van de overleden agenten laat een vrouw en twee kinderen na, de andere een vrouw die vijf maanden zwanger is.

Voertuig uitgebrand teruggevonden

Het gewapende commando gebruikte twee auto’s. Een van de voertuigen, een witte Audi A5, werd kort na de feiten uitgebrand teruggevonden in de gemeente Watteville. De andere auto, een BMW, reed in de richting van Louviers en Evreux. Die auto is nog spoorloos.

Van de ontsnapte gedetineerde en de aanvallers van het transport is voorlopig geen spoor. Een van de aanvallers zou gewond geraakt zijn.

Amra werd vorige week dinsdag veroordeeld tot 18 maanden cel voor diefstallen in supermarkten en winkels. Daarnaast is hij ook aangeklaagd voor een poging tot doodslag.

Voertuig uitgebrand teruggevonden
Beeld AFP

Er worden honderden agenten en gendarmes ingezet om de criminelen terug te vinden. President Emmanuel Macron heeft het in een bericht op X over “een schok voor ons allen”. “We zullen meedogenloos zijn tegen de daders”, aldus Macron.

“Alles - en dan bedoel ik ook alles - zal in het werk worden gesteld om de daders van deze afschuwelijke misdaad te vinden”, voegt justitieminister Eric Dupond-Moretti daaraan toe. “De daders zijn mensen voor wie het leven geen waarde heeft. Ze zullen worden gevonden en gestraft op een manier die in verhouding staat tot de misdaad.”

Bonden roepen op tot ‘blokkeren’

De Franse gevangenisvakbonden roepen op tot een “blokkering” woensdag van de penitentiaire instellingen bij onze zuiderburen. Ze willen zo hun “steun” betuigen aan de twee cipiers die om het leven kwamen.

De vakbonden vragen ook een onderhoud met de justitieminister en zullen daarbij een reeks eisen op tafel leggen. Nieuwszender BFMTV vernam intussen uit de entourage van de minister dat die woensdag om 14 uur de gevangenisvakbonden zal ontmoeten.