Staande ovatie van het thuispubliek na ‘Last Dance’: jonge Tsjech verspert Rafael Nadal de weg naar kwartfinales in Madrid

De 37-jarige Spanjaard Rafael Nadal, vijfvoudig winnaar van het toernooi, heeft zich dinsdag niet voor de kwartfinales van het Masters 1.000-toernooi van Madrid (7.877.020 euro) kunnen plaatsen.

Vincent Van Genechten
Bron: BELGA

De voormalige nummer een van de wereld, door blessureleed naar de 512e plaats afgezakt, moest in 2 uur en 1 minuut met 7-5 en 6-4 de duimen leggen voor de Tsjech Jiri Lehecka (ATP-31).

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Om een plaats in de halve finales neemt de 22-jarige Lehecka het op tegen de Rus Daniil Medvedev (ATP-4). Die schakelde de Kazach Alexander Bublik (ATP-18) met 7-6 (7/3) en 6-4 uit.

Nadal won het graveltoernooi in de Spaanse hoofdstad in 2005, 2010, 2013, 2014 en 2017. In 2009, 2011 en 2015 was hij verliezend finalist. Het was naar alle waarschijnlijkheid zijn laatste keer in Madrid en dus kreeg de Spanjaard een staande ovatie.

“Ging beter dan ik had kunnen hopen”

De volgende maand 38-jarige Spanjaard, die na heel wat blessureleed bezig is aan een ultieme comeback, sprak na zijn uitschakeling over een “onvergetelijke week”.

“Het is een hele speciale week voor me geweest, heel positief op verschillende vlakken”, zei Nadal. “Ik heb het geluk gehad om hier weer te kunnen spelen, op dit toernooi dat me zoveel heeft gegeven. Volgend jaar ben ik terug”, grapte hij met een kamerbrede glimlach. Nadal hintte er de voorbije tijd al meermaals op dat dit zijn laatste seizoen als proftennisser wordt.

De 22-voudige grandslamwinnaar nam in Madrid deel met een beschermde status. Het was pas zijn derde toernooi dit jaar na Brisbane (in januari) en Barcelona (twee weken geleden). Met vijf zeges (tussen 2005 en 2017) is Nadal recordhouder op het gravel in Madrid. Hij bereidde zich in de Spaanse hoofdstad voor op Roland Garros, het grandslamtoernooi in Parijs dat hij liefst veertien keer won.

“Drie weken geleden wist ik niet of ik ooit nog een officiële wedstrijd zou kunnen spelen, en nu heb ik twee toernooien kunnen afwerken (in Barcelona en Madrid, red.). Hier is het een onvergetelijke week geweest. Ik kwam met veel twijfels en ik ga weg met minder. Het ging beter dan ik had kunnen hopen.”

“Ik kan alleen maar iedereen bedanken die me op een bepaald moment in mijn carrière heeft geholpen, tot op de dag van vandaag. Ook al is het nog niet voorbij, dit was de laatste keer dat ik speelde in Madrid”, besloot Nadal.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen