Direct naar artikelinhoud

Nederlands-Canadese schaatser Bloemen maakt een eind aan twintig jaar Nederlandse wereldrecords

Nederlands-Canadese schaatser Bloemen maakt een eind aan twintig jaar Nederlandse wereldrecords
Beeld USA Today Sports

Sven Kramer ontbrak bij de wereldbeker in Salt Lake City. De Fries was op trainingskamp in het Italiaanse Collalbo en zal met lede ogen hebben aangezien hoe de Nederlandse Canadees Ted-Jan Bloemen zondagavond, iets voor middernacht, zijn wereldrecord op de 5 kilometer aanscherpte tot 6.01,86. De 6.03,32 waarmee Kramer in 2007 de wereld verbaasde, was ineens niets meer waard.

Het was Bloemens geluk dat Kramer in zijn voorbereiding op het olympisch kwalificatietoernooi, eind december, Salt Lake City aan zich voorbij liet gaan. De Friese stayer is een manipulator op het ijs. Hij zet zijn tegenstanders alleen al door zijn aanwezigheid en bravoure onder druk. Hij weet ze over de kling te jagen met plotselinge demarrages. Dat is niets voor Bloemen. De 31-jarige Nederlandse Canadees moet zijn wedstrijd kunnen rijden zonder tussentijdse versnellingen.

In Calgary, zijn thuisbaan, had Bloemen dat vorige week nog meegemaakt. In een rechtstreeks duel met Kramer moest hij anderhalve seconde toegeven. Zondag kon hij ongestoord rondjes 28,5 aaneenrijgen, zonder een tegenstander die hem uit zijn ritme haalde. De regelmaat was verbluffend. Zijn snelste rondje ging in 28,4, zijn langzaamste was de slotronde van 28,7. Alle andere rondes zat hij ertussenin.

Bloemen nam zo Kramers laatste wereldrecord af: in november 2015 had hij op hetzelfde ijs diens toptijd op de 10 kilometer al verbeterd. Maar de Canadese stayer deed meer dan dat. Hij maakte een eind aan twintig jaar Nederlandse wereldrecords, twintig jaar en drie dagen om precies te zijn.

De afgelopen twee decennia was er altijd minstens één wereldrecord op de klassieke individuele afstanden in handen van een Nederlander. Dat tijdperk begon kort na de introductie van de klapschaats, op 7 december 1997 toen Gianni Romme in Heerenveen het wereldrecord op de 5.000 meter afpakte van de Noorse grootheid Johann Olav Koss.

Zondag kon Bloemen ongestoord rondjes 28,5 aaneenrijgen, zonder een tegenstander die hem uit zijn ritme haalde

De stayer uit Made greep een jaar later ook de macht op de 10 kilometer en legde het fundament voor de Nederlandse heerschappij op de twee langste afstanden. Twintig jaar lang was vrijwel altijd een Nederlander het snelst. Er waren die zes dagen dat Chad Hedrick zich wereldrecordhouder op de 5 kilometer mocht noemen, in 2005, en het weekje in 2007 dat Enrico Fabris die titel mocht voeren. Hedrick was in de winter van 2005/2006 ook drie maanden de snelste op de 10 kilometer.

In de periode na 1997 snelden ook Nederlandse middellangeafstandsrijders naar mondiale toptijden. Tijdens de Winterspelen in Salt Lake City, in 2002, hadden de Nederlandse mannen gedurende drie dagen zelfs vier wereldrecords tegelijkertijd in handen. Van 16 tot en met 19 februari waren Gerard van Velde (1000 meter), Jakko Jan Leeuwangh (1.500 meter), Jochem Uytdehaage (5.000 meter) en Gianni Romme (10.000 meter) de snelsten ter wereld.

20 jaar op rij bezat minimaal een Nederlandse schaatser het wereldrecord op een van de vijf klassieke olympische afstanden. In 2002 waren vier van de vijf records kortstondig in handen van Nederlandse mannen.

2 vrouwen bezaten een wereldrecord: Marianne Timmer en Annamarie Thomas (1.500m).

9 mannen verbeterden een wereldrecord: Jan Bos en Gerard van Velde (1.000m), Rintje Ritsma, Jakko Jan Leeuwangh en Erben Wennemars (1.500m), Gianni Romme, Jochem Uytdehaage en Sven Kramer (5 en 10km) en Carl Verheijen (10km).

Met de toptijden van Marianne Timmer en Annamarie Thomas op de 1.500 meter meegeteld, waren er rond de millenniumwisseling nog twee periodes waarin Nederland vier wereldrecords in het bezit had.

Op de 1.000 en 1.500 meter kalfde de macht van de Nederlanders tien jaar geleden af. Erben Wennemars deelde nog een tijdje het record met Shani Davis op de 1.500 meter, maar verloor die positie in 2008. Sindsdien was Kramer nog de enige Nederlander met wereldrecords. De laatste werd hem zondag afhandig gemaakt terwijl hij zelf naar een beeldscherm in Collalbo keek.

Bij de Winterspelen in Pyeongchang zal over twee maanden geen enkele Nederlander worden aangekondigd als world record holder. Dat wordt wennen.