Kunstenares Katrin Dekoninck en kinesiste Lieve Van Oosterwijck organiseren een groot kunstproject rond kwetsbaarheid bij Molse jongeren.© BERT DE DEKEN

“Als je je slecht voelt, loop dan niet direct naar een psychiater”: Molse kunstenares laat jongeren stekels boetseren om kwetsbaarheid te illustreren

Mol -

Honderden leerlingen uit Molse scholen boetseren dezer dagen duizenden ‘stekels’ die door kunstenares Katrin Dekoninck tijdens een grootse kunsthappening zullen geassembleerd worden tot een enorm kunstwerk rond ‘kwetsbaarheid’. “Kunst hoort niet altijd in een museum”, zegt Dekoninck. “Kunst kan ook troost bieden en de maatschappij verder helpen.”

Stijn Janssen

De voorbije jaren heeft de Molse Katrin Dekoninck zich als kunstenaar een eigen weg gebaand met intense sculpturen die bij toeschouwers sterke emoties oproepen. “Mijn werk wordt vaak in verband gebracht met kwetsbare mensen”, zegt ze. “Men vraagt mij wel eens om een beeld te maken voor slachtoffers van corona of voor een kinderbegraafplaats. Ik vind dat niet erg. Het betekent de mensen mijn kunst begrijpen en zich erin herkennen. Als het emoties losmaakt, vind ik het beeld geslaagd. Wat ik erin heb gestoken, komt eruit.”

LEES OOK. Molse achter beeld voor Martine Tanghe: “Ik wist van niets, maar het past perfect bij haar”

“Men vraagt mij wel eens om een beeld te maken voor slachtoffers van corona of voor een kinderbegraafplaats. Ik vind dat niet erg. Het betekent de mensen mijn kunst begrijpen en zich erin herkennen”

Katrin Dekoninck

Kunstenares

Vandaag is Katrin Dekoninck de inspirerende spil bij een groots opgezet kunstproject rond kwetsbaarheid bij jongeren. Op haar initiatief praten leerlingen van 12 tot 16 jaar met elkaar in klassen over hun kwetsbare kant. Nadien boetseren ze een stekel die symbool staat voor hun weerbaarheid tegen een vaak harde buitenwereld. Zoals egels stekels opzetten wanneer ze zich bedreigd voelen. In mei zullen die duizenden stekels tijdens een kunsthappening tot een groot harnas geassembleerd worden.

Een harnasbeeld van Katrin Dekoninck. “Ik wil de kwetsbaarheid van de mens in al zijn facetten in mijn sculpturen vatten.”© BERT DE DEKEN

Het idee om met jongeren interactief te werken rond kwetsbaarheid, leefde al lange tijd bij de kunstenares. “Ik heb daar altijd al van gedroomd”, zegt ze, wanneer we haar ontmoeten in haar atelier aan het kanaal Dessel-Kwaadmechelen in Mol-Gompel. “Mijn eerste beelden met harnassen dateren al van een expo in 2016. Ik wilde ook een interactief kunstproject waarbij ik de jongeren betrek bij het scheppingsproces. Ze moeten het gevoel hebben mee de kunstenaar te zijn van het kunstwerk.”

LEES OOK. Rijzende ster Katrin Dekoninck exposeert nieuw werk in cc ’t Getouw

Engagement

Dekoninck doorbreekt met haar engagement in dit sociaal project het beeld van de kunstenaar die in de beslotenheid van een atelier werkt rond uitsluitend zijn of haar eigen emoties en ideeën. “Dat beeld gaat niet op voor mij”, stelt Dekoninck. “Al van kleins af aan ben ik een observator geweest. Ik merkte dat ik – veel meer dan mijn leeftijdsgenoten – gevoelig was voor kwetsbaarheid. Zo ben ik ook uitgegroeid tot een kunstenares die vooral bezig is met emoties in haar kunst te leggen. Ik wil de kwetsbaarheid van de mens in al zijn facetten in mijn sculpturen vatten. Dat kan eenzaamheid zijn, schaamte of verdriet. Maar ook emoties die ontstaan door maatschappelijke problemen zoals pesten of niet aanvaard worden omwille van je geaardheid.”

“Ik wil de kwetsbaarheid van de mens in al zijn facetten in mijn sculpturen vatten. Dat kan eenzaamheid zijn, schaamte of verdriet”

Katrin Dekoninck

Kunstenares

Een harnas met stekels: “De stekels staan voor de weerbaarheid die ook jongeren zich eigen maken.”© BERT DE DEKEN

In haar kunstproject met de titel Breek je Schild zet ze de geboetseerde stekels van jongeren centraal. “De stekels vormen hun schild of harnas tegen de harde buitenwereld.”

“Maar,” voegt ze er ook nadrukkelijk aan toe, “het is ook belangrijk dat jongeren dat harnas openbreken. Want daaronder zit een kwetsbaarheid die heel mooi is. We willen aan jongeren duidelijk maken die kwetsbaarheid ook te tonen. Als je je slecht voelt, moet je niet onmiddellijk naar een psychiater lopen. Durf ook tegen je vrienden te vertellen dat je je slecht voelt. Ze worden vaak geconfronteerd met grote of kleine problemen. Er is veel geweld binnen gezinnen. Er zijn problemen die ontstaan door armoede. Het project heet niet voor niets Breek je Schild. Het geeft de boodschap dat ze er niet alleen voor staan.”

Enthousiaste scholen

Dekoninck klopte met haar idee aan bij de Molse scholen en die reageerden erg enthousiast. “Ze hebben het project omarmd”, zegt ze. “We konden de leerkrachten ook een uitgewerkt lessenpakket aanbieden waarmee ze onmiddellijk aan de slag konden gaan. Zo wordt er in de klassen eerst gewerkt rond kunstenaars die rond kwetsbaarheid werken. Acteur Raf Jansen sprak een video in. We werken met muziek van Stromae en met een podcast. Na die ‘theorie’ gaan ze aan de slag om een eigen stekel te boetseren. Met die stekels wordt een kunstwerk gemaakt. Op die manier gaan ze er trots op zijn zelf iets gecreëerd te hebben.”

“Er zijn pakkende stekels gemaakt waar kinderen hun woede of verdriet letterlijk op geschreven hebben. Er zijn stekels bij met wenende gezichten”

Katrin Dekoninck

Kunstenares

De leerkrachten merken ondertussen al dat het project zijn doel bereikt. “Ze zijn onder de indruk van de respons die ze van hun leerlingen krijgen”, zegt Dekoninck. “Er zijn dan ook pakkende stekels gemaakt waar kinderen hun woede of verdriet letterlijk op geschreven hebben. Er zijn stekels bij met wenende gezichten. Ze beweren dat het bij veel kinderen iets los heeft gemaakt en dat ze durven te spreken over zaken waarmee ze gewrongen zitten. En dat was de bedoeling.”

De 1700 stekels die de Molse leerlingen maken worden gebakken in de oven in haar atelier.© BERT DE DEKEN

Een groot deel van de stekels is vandaag al verzameld in het atelier van de kunstenares en wordt in haar oven gebakken. De leerlingen zorgen voor 1.700 stekels. Dekoninck gaat er zelf ook nog eens duizend maken.

Kunsthappening

Rond de stekels zal tijdens het weekend van 31 mei tot 2 juni een groots opgezette kunsthappening georganiseerd worden in de tuin van Lieve Van Oosterwijck in Mol-Millegem. Lieve is een kinesiste die meegezogen werd in het idee van Katrin. “Ook ik werk vaak met de kwetsbaarheid van mijn patiënten”, zegt ze. “Zo geef ik aan kinderen massagesessies die hen behoeden voor pestgedrag.”

Lieve heeft ook een breed netwerk waardoor ze voor het project tal van vrijwilligers en veel sponsoring van het bedrijfsleven kon aantrekken. “Het kunstproject heeft een sociale beweging in gang gezet”, zegt ze. “We gaan een deel van de stekels verkopen. De winst gaat integraal naar voorzieningen voor kwetsbare jongeren in Mol.”

Lieve en Katrin bij een aantal stekels die de leeringen hebben gemaakt tijdens het kunstproject.© BERT DE DEKEN

In het najaar komt er ook nog een overzichtstentoonstelling in het Molse cultuurcentrum waarbij heel de organisatie van het project wordt getoond. “De expo willen we laten rondreizen in Vlaanderen waardoor er hopelijk nog andere gemeenten aangezet worden om een project rond kwetsbaarheid bij jongeren op te starten”, zegt Katrin Dekoninck.

katrindekoninck.be. Tickets voor de kunsthappening zullen binnenkort verkrijgbaar zijn via de website van cultuurcentrummol.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners