Charlotte en Aaron Wajnberg zijn de drijvende krachten achter het benefietconcert in de Stadsschouwburg.© Leen Van de Sande

Palestijnse en Joodse muzikanten geven uniek concert om kinderen in Gaza te steunen: “Er is meer dat ons verbindt dan verdeelt”

Mechelen -

De Stadsschouwburg in Mechelen vormt op maandag 22 april het decor voor een erg bijzonder benefietconcert. Een ensemble van Joodse en Palestijnse muzikanten zamelt samen geld in voor Unicef Gaza. “Want de onschuldige kinderen zijn de grootste slachtoffers van deze gruwelijke oorlog”, klinkt het.

Stijn Van de Sande

Nadat het conflict tussen Hamas en Israël in oktober vorig jaar volledig escaleerde, lieten talloze mensen het leven. Heel wat slachtoffers van de oorlog zijn kinderen. Afhankelijk van de bron zouden er tot 16.000 kinderen zijn omgekomen. Om een einde te maken aan de gruwel en de getroffen kinderen te steunen, organiseren Palestijnse en Joods-Israëlische muzikanten volgende week samen een uitzonderlijk concert.

“Geweld met geweld bestrijden, lost niets op”, zegt Charlotte Wajnberg. Zij is zangeres, leerkracht aan het Conservatorium in Mechelen en een van de drijvende krachten achter het concert. “Het is misschien naïef, maar ik koester de hoop dat initiatieven als deze het beleid daar kunnen inspireren om het leed aan beide kanten een halt toe te roepen. We zijn ervan overtuigd dat er nog altijd meer is dat ons verbindt dan dat ons verdeelt.”

Enkele muzikanten volgen de persconferentie vanuit Duitsland en Chili.© Leen Van de Sande

“De motivatie om samen een concert te kunnen geven is groot”, zegt pianist Aaron Wajnberg. “Want meer dan Palestijn of Jood, zijn we in de eerste plaats allemaal mensen. Dit concert is dan ook een oproep tot menselijkheid. Wat er nu in Gaza gebeurt, heeft niets meer met menselijkheid te maken. Vooral de onrechtvaardigheid naar onschuldige kinderen toe grijpt iedereen aan. Zij zijn de grootste slachtoffers. Ze zijn niet bezig met hun afkomst, maar met honger en angst voor het geweld.”

“Meer dan Palestijn of Jood, zijn we in de eerste plaats allemaal mensen. Dit concert is dan ook een oproep tot menselijkheid. Wat er nu in Gaza gebeurt, heeft niets meer met menselijkheid te maken”

Aaron Wajnberg

Een van de drijvende krachten achter het concert

De deelnemende muzikanten zitten momenteel nog verspreid over de wereld. Zo verblijven enkele in Berlijn en een andere zelfs in Chili. “Maar maandag staan we samen op het podium in Mechelen om aandacht te vragen voor de situatie van de kinderen in Gaza”, zeggen ze. “Want de beelden maken ons sprakeloos. Door samen op te treden, dragen we hopelijk een klein beetje bij aan een oplossing en aan steun voor de getroffen kinderen.”

Moedig

Per verkocht ticket van 25 euro schenkt de organisatie 10 euro aan Unicef Gaza. “Geopolitiek is enorm hard”, zegt Cultuurschepen Björn Siffer (Voor Mechelen). “Maar kunst en cultuur kunnen een beetje troost brengen. In de eerste plaats voor de kinderen. Het is een toonbeeld van hoe muziek voor verbinding en dialoog kan zorgen, ongeacht je afkomst. Het is enorm lovenswaardig dat deze Midden-Oosterse en Joodse musici samenkomen om het lijden te verlichten.”

“Want wat deze mensen doen in een emotioneel en historisch zwaarbeladen conflict is enorm moedig”, vult burgemeester Bart Somers (Voor Mechelen) aan. “Het komt hen wellicht ook op kritiek te staan, maar toch organiseren ze een gezamenlijk concert op een extreem moeilijk moment. Dat is zeker geen evidentie en verdient alle lof. Als stad van mensenrechten zijn we trots dat we dit benefietconcert in onze Stadsschouwburg mogen verwelkomen.”

Charlotte en Aaron Wajnberg tijdens de voorstelling van het uitzonderlijke benefietconcert.© Leen Van de Sande

War Children for Unicef

Voor de gelegenheid schreef de jonge Antwerpse componist Jasper Charlet een lied dat tijdens het concert gezongen zal worden door Charlotte Wajnberg. Verder is er onder meer muziek van Ludwig van Beethoven. Het concert vindt plaats op maandagavond 22 april om 20.15 uur. Tickets zijn verkrijgbaar via de website van het Cultuurcentrum. Een deel van de opbrengst wordt geschonken aan War Children for Unicef.

www.cultuurcentrum.mechelen.be/for-gaza-a-concert-for-war-children-unicef

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen